Peking két hétre befagyott

2023. december 25. – 08:44

Peking két hétre befagyott
Kínai rendőrök lapátolják a havat – Fotó: Li Xinjun / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Modern történetének leghosszabb hideghullámát élte át Peking, közel két héten át volt nulla Celsius-fok alatt a hőmérséklet.

Kínában 1951 óta rögzítik rendszeresen a meteorológiai adatokat, azóta nem tapasztaltak olyan hideghullámot, ami Kína nagy részét és a fővárost, Pekinget is sújtotta. Az állami média jelentése szerint december 11-e után december 24-én délután emelkedett először nulla fok fölé a hőmérséklet.

A szokatlan hideget a Szibéria felől betörő hideg légtömegek okozták, és több északi tartományban átírták a rekordokat, voltak olyan városok, ahol mínusz 30 fokot is mértek.

A hideg több észak-kínai város fűtőrendszerét is próbára tette, kapacitásproblémák miatt Henan tartományban többször is meghibásodott a rendszer.

Két városban , Pujangban és Pingtingsanban több kormányzati épületben és állami vállalatnál kikapcsolták a fűtést, hogy legalább a kórházakat és az iskolákat melegen tudják tartani.

Pekingben a hideg a város metróhálózatánál okozott gondot. A hónap első felében két szerelvény ütközött össze, és több száz ingázót szállítottak kórházba, több tucat ember csonttörést szenvedett.

(via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!