Elkapták Zinhót, Rio de Janeiro első számú ellenségét

2023. december 25. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették Rio de Janeiro legkeresettebb bűnözőjét, a 2018 óta szökésben lévő Luis António da Silva Bragát – közölte a brazil szövetségi rendőrség alapján az MTI.

A helyi idő szerint szenteste adott tájékoztatás szerint a Zinho álnéven is ismert bűnöző önként feladta magát a rendőrségen. Braga Rio de Janeiro legnagyobb milíciájának, a Liga da Justicának (Igazság Ligája) vezetője és ezzel Cláudio Castro helyi kormányzó szerint „Rio de Janeiro első számú ellensége”.

A bűnöző ellen legkevesebb egy tucat elfogatóparancs volt hatályban. Braga a szövetségi rendőrséggel, valamint a tagállami közbiztonsági minisztériummal ügyvédjén keresztül folytatott tárgyalásokat követően adta fel magát.

„Ez újabb fontos eredménye a komoly és tervszerű munkának, amelyet Rio de Janeiróban és más tagállamokban folytatunk bűnszervezetek ellen” – hangsúlyozta Flávio Dino brazil igazságügyi miniszter, akit az Agencia Brasil hírügynökség idézett.

Luis António da Silva Braga – Fotó: Handout / AFP
Luis António da Silva Braga – Fotó: Handout / AFP

A drogkereskedelmet és védelmi pénzek beszedését folytató helyi milíciák egyebek között a rendőrség aktív szolgálatban lévő, illetve egykori tagjaiból állnak. A befolyásuk alá került területeken például azt is eldöntik, hogy ki kaphat áramot, gázt, illetve ivóvízellátást.

Braga bűnszervezete mindenek előtt Rio de Janeiro nyugati régióit uralja. Októberben az érintett térségben legkevesebb 35 buszt és egy vonatot is felgyújtottak, miután a rendőrség végzett a milícia vezetőjének unokafivérével, aki egyben bizalmasa is volt.

A kibontakozó erőszakhullám miatt iskolákat kellett bezárni és sok helyen leállt a tömegközlekedés. A rendőrség a felgyújtott buszokat egyfajta bosszúcselekményként értékelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!