Kétszintes, liftes alagútrendszert talált Izrael egy gázai menekülttábor alatt

2023. december 24. – 09:09

frissítve

Kétszintes, liftes alagútrendszert talált Izrael egy gázai menekülttábor alatt
Fotó: IDF / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 70 ember halt meg egy izraeli légicsapásban a Gázaváros és Hán Júnisz között fekvő Maghazi menekülttábor területén, közölte a Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium.

Ez lehet az egyik legtöbb áldozatot követelő támadás, amióta Izrael megtorló hadjáratot és szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezet ellen. Az áldozatok számát ugyanakkor nem erősítették meg független források, és a minisztériumot a múltban már többször vádolták azzal, hogy nem valós adatokat közöl. Arról sincs információ, hogy az áldozatok civilek voltak, vagy pedig a fegyveres csoportokhoz köthetőek-e, mivel a gázai hatóságok soha nem közölnek ilyen adatokat. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a hírt.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató arról ír izraeli forrásokra hivatkozva, hogy Izrael állítólag mérlegeli annak lehetőségét, hogy ha (és amikor) lehetőség lesz rá, nem ölik meg a Hamász vezetőit. Helyette mentelmi jogot adnának nekik, deportálnák őket Katarba vagy máshová egy olyan megoldás részeként, amely biztosítaná a gázai túszok szabadon bocsátását. Emellett pedig véget vetne a háborúnak is.

Az izraeli informátorok szerint konkrét javaslat még nincs az asztalon, tehát nem más ez, maximum egy felmerült lehetőség, amely jelenleg amúgy sem aktuális.

(Times of Israel)

Izrael a Hamász egy hatalmas alagúthálózatát tárta fel a dzsabáliai menekülttábor alatt. Az IDF szerint a rendszer két szinten terül el, lifttel lehet lemenni egy nagy csarnokba, és egy parancsnoki központba. A hálózatnak számos elágazása van, néhány alagút egy közeli iskola és kórház alá vezet.

Az egyik járat a Hamász észak-gázai egységének korábbi parancsnokának az otthonába vezetett. Az egész hálózat körülbelül egy négyzetkilométeres, a járatokban fegyvereket és fegyvergyártáshoz használt eszközöket is találtak – közölte az IDF.

Az izraeli hadsereg szerint 10 katonájuk halt meg szombaton, amivel háború egyik leghalálosabb napján vannak túl a konfliktus kezdete óta.

A szombaton megölt tíz katona közül ötöt Gáza déli részén, további négyet Gáza középső részén, egyet pedig Gáza északi részén öltek meg az IDF közleménye szerint. A CNN számításai szerint ezzel 153-ra emelkedett a gázai szárazföldi offenzívában meghalt izraeli katonák száma. Daniel Hara az IDF szóvivője arról beszélt, hogy erőik kiterjesztették a harcokat a Gázai övezet déli és északi részén is, heves harcokbat vívnak a térségben.

Pénteken Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy Izrael Gáza északi részén folytatott hadműveletének céljai fokozatosan teljesülnek, és a katonai műveletek súlypontja a jövőben délre helyeződik át. A szárazföldi offenzíva megindítása óta egyre nő az izraeli áldozatok száma. A hónap elején kilenc izraeli katona halt meg egyetlen támadásban Gáza északi részén.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szombati közleménye szerint október 7. óta legalább 20 258 ember halt meg Gázában, további 53 688 pedig megsebesült.

(CNN)

Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap arról beszélt, hogy az erőik közel vannak ahhoz, hogy átvegyék az operatív ellenőrzést Gáza északi részén. Épp ezért a jövőben nagyobb erőfeszítéseket tesznek majd a Hamász ellen a Gázai övezet déli részén, tette hozzá.

A Gázaváros körül hetek óta tartó intenzív harcok után az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a csapataik most Khan Younis és más déli területek felé veszik az irányt. A társadalmilag konzervatívnak tartott város, Khan Younis – még a Gázát 2008 óta sújtó háborúk előtt is – a Hamász politikai bázisának volt a fellegvára.

(Guardian, AP)

Az ENSZ becslései szerint a Gázai övezet 2,4 millió lakosának nagyjából 80 százaléka már kénytelen volt elhagyni az otthonát a háború miatt. Az izraeli szárazföldi hadműveletek először az övezet északi részére koncentrálódtak, ahonnan a lakossák nagy része délre menekült. Azóta viszont már délen is dúlnak a harcok, így kérdéses, hogy az ott felzsúfolódott civil lakosság innen hová menekülhet. Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője szerint az IDF már majdnem teljesen ellenőrzése alá vonta Gáza északi részét, így az izraeli erők a Hamász déli állásai elleni harcra koncentrálhatnak. Az északról elmenekült palesztin civileknek viszont nincs nagyon hová visszatérnie, mert az északi harcokban szinte minden épület megrongálódott.

Joe Biden amerikai elnök szombaton hosszan egyeztetett telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel telefonon a gázai háborúról. Netanjahu megköszönte Bidennek, hogy az Egyesült Államok kiállt Izrael mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén, így az nem tudta határozatban sürgetni, hogy Izrael kössön békét a Hamásszal.

A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, hogy tűzszünetről nem volt szó a két vezető beszélgetésén. Netanjahu egyértelműen jelezte Biden számára, hogy Izrael addig folytatja a háborút, amíg teljesen el nem érte műveleti céljait.

Az izraeli hadsereg közlése szerint vasárnap eddig nyolc izraeli katona esett áldozatul a Gázai övezetben dúló harcoknak. Ezzel 154-re emelkedett az izraeli katonai áldozatok száma azóta, hogy október 20-án az IDF benyomult Gázába.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli bombázások és egyéb műveletek 24 óra alatt több mint 200 halálos áldozattal jártak Gázában.

  • António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az elmúlt 75 nap során az ENSZ 136 munkatársa halt meg a Gázai övezetben, amire a világszervezet történetében „még nem volt példa”.
  • Egy Gázára mért izraeli légicsapásban például pénteken feleségével és öt gyermekével együtt meghalt az ENSZ Fejlesztési Programjának munkatársa.
  • Szombat reggel az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője azt közölte, hogy az izraeli erők ma reggel és az éjszaka folyamán számos támadást hajtottak végre a Hezbollah célpontjai ellen Libanon területén, válaszul az Izrael északi területei elleni támadásokra.
  • Izrael szerint rajtaütést hajtottak végre Gázaváros déli részén, több tucat Hamász-terroristát megöltek. A terroristákat egy parancsnoki központként használt épületbe szorították be, amire ezután egy vadászrepülőgép mért csapást.
  • Izraeli kötődésű kereskedelmi hajót ért dróntámadás India nyugati partjainál, az Arab-tengeren.
  • Több ezer palesztinpárti tüntető vonult fel a londoni Oxford Streeten, ahol arra szólították fel a vásárlókat, hogy bojkottálják az „izraeli kötődésű” márkákat.
  • Az ENSZ bírálta az Izrael által a Gázai övezet középső részére kiadott új evakuációs felszólítást, amely több mint 150 ezer embert érint, köztük olyanokat, akiknek már korábban is el kellett hagyniuk otthonukat.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!