Szombatra nemzeti gyásznapot hirdettek Csehországban a prágai lövöldözés miatt

2023. december 22. – 05:47

Szombatra nemzeti gyásznapot hirdettek Csehországban a prágai lövöldözés miatt
Emberek gyertyákat gyújtanak a Károly Egyetem főépülete előtt a csütörtöki lövöldözést követően – Fotó: David W Cerny / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Cseh Köztársaság nemzeti gyásznapot hirdetett szombatra, miután egy fegyveres fiatal 14 embert megölt, 25-öt pedig megsebesített csütörtök délután a prágai Károly Egyetemnél.

Petr Pavel cseh elnök arról beszélt, hogy hatalmas szomorúságot és tehetetlen dühöt érez az emberi életek teljesen értelmetlen elvesztése miatt. Petr Fiala cseh miniszterelnök nyilatkozatában azt mondta: „Mindannyiunkat megdöbbentett ez a szörnyű tett. Nehéz szavakat találni a fájdalomra és a gyászra, amit egész társadalmunk érez a karácsony előtti napokban.”

Fiala szombatra nemzeti gyásznapot hirdetett: minden középületen félárbócra eresztik majd a zászlókat, délben pedig egyperces csendet tartanak majd. A lövöldözés óta sorra mondják le az országban a különböző sporteseményeket is. Csütörtök este az emberek gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a lövöldözés helyszínének közelében.

A lövöldözés indítéka egyelőre tisztázatlan. A BBC beszámolója szerint a rendőrség annyit közölt, hogy közösségi médiából származó, egyelőre meg nem erősített információik szerint a támadást egy hasonló oroszországi incidens is ihlethette. A lövöldözéssel gyanúsított huszonnégy éves egyetemista, David K. nagyjából húsz kilométerre, egy Hostouň nevű, ezerkétszáz lakosú faluban lakott. A rendőrség csütörtök délután holtan találta a házában a fiatal édesapját, a hatóságok szerint ő ölhette meg, és azután indult el az egyetemre gyilkolni. A rendőrség azt is közölte, hogy a fegyverest gyanúsítják egy fiatalember és két hónapos kislánya meggyilkolásával is, őket december 15-én holtan találták egy Prága külvárosában lévő erdőben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!