Az ukrán védelmi miniszter szerint a jövőben külföldön élő ukrán férfiakat is besorozhatnak

2023. december 21. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűjtőcikkünk az orosz–ukrán háború csütörtöki eseményeiről:

Ukrajna megkapta az utolsó részletét – összesen 1,5 milliárd eurót (azaz több mint 574 milliárd forintot) – annak a 18 milliárd eurót tartalmazó uniós segélycsomagnak, aminek célja, hogy Ukrajna működtetni tudja a közszolgáltatásokat, ki tudja fizetni a béreket és nyugdíjakat, valamint helyre tudja állítani az infrastruktúrát, írja a Guardian. Az ukrán miniszterelnök, Denys Shmyhal az X-en azt írta, remélik, hogy az EU továbbra is rendületlenül fogja támogatni Ukrajnát.

Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov év végi beszédében arra utalt, hogy Oroszország „átfogó védelmi együttműködést” alakított ki Észak-Koreával, írja a SkyNews. Mindeközben az USA szerint félő, hogy Phenjan és Moszkva közeledése oda vezethet, hogy az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun fegyverekkel és lőszerekkel segíti Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborújában. Kim Dzsongun szeptemberben járt Oroszországban, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel a védelmi együttműködés elmélyítéséről tárgyalt.

Az ukrán védelmi miniszter, Rusztem Umjerow szerint a jövőben a külföldön élő ukrán férfiakat is besorozhatják, írja a német Die Welt. A miniszter szerint minden külföldön élő 25 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas ukrán férfi megkapja majd a katonai behívót, és aki a felszólítás ellenére nem jelentkezik a toborzó központokban, annak szankciókkal kell majd szembenézni. Umerov szerint az azonban még nem tisztázott, milyen következményekkel kell számolniuk azoknak a behívottaknak, akik nem jelentkeznek önként.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij a hét elején tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát szeretne mozgósítani. Zelenszkij azt is hozzátette, hogy a mozgósítás részletei még kidolgozás alatt állnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!