Emmanuel Macron szerint hajtóvadászat zajlik a nemi erőszakkal vádolt Gérard Depardieu ellen

2023. december 21. – 08:39

Emmanuel Macron szerint hajtóvadászat zajlik a nemi erőszakkal vádolt Gérard Depardieu ellen
Fotó: Valery Hache / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök szerint a nemi erőszakkal vádolt Gérard Depardieu „hajtóvadászat” célpontjává vált, mivel a színészt újabb vizsgálatok várják, most éppen szexista megjegyzései miatt – írja a Guardian.

„Soha nem fogok ebben a hajtóvadászatban részt venni” – mondta Macron a France 5 televíziónak, amikor arról kérdezték, hogy esetleg megfosztják-e a színészt állami kitüntetésétől. „Gyűlölöm az ilyesmit. Nem fosztanak meg valakit csak úgy a Becsületrendtől egy jelentés alapján” – jelentette ki az elnök.

A 74 éves Depardieu 1996-ban kapta meg a legrangosabb francia kitüntetést, Macron szerint pedig a Becsületrend „nem erkölcsi eszköz”, ellenben a színész büszkévé teszi Franciaországot, és ő maga is nagy tisztelője művészetének.

Minderről más véleményen volt Rima Abdul Malak kulturális miniszter, aki néhány nappal ezelőtt azt mondta, Depardieu megjegyzései szégyent hoztak Franciaországra, és fegyelmi eljárást fog kezdeményezni annak eldöntésére, hogy megfosszák-e a kitüntetéstől.

Nemrég ugyanis nyilvánosságra hoztak egy 2018-ban készült televíziós riportot, amelyben a színész egy észak-koreai utazáson többször is szexuális megjegyzéseket tett egy női tolmács jelenlétében, és szexualizált egy lovon ülő kislányt is.

A francia film egyik legismertebb alakját 2020-ban vádolták meg nemi erőszakkal, és több mint egy tucat nő állítja, hogy Gérard Depardieu szexuális zaklatást és bántalmazást követett el vele szemben. Közülük az ez egyik színésznő a múlt héten lett öngyilkos, a Szajnába vetette magát.

A színész októberben a Le Figaróban megjelent nyílt levelében tagadta a nemi erőszak és a szexuális zaklatás vádjait.

„Soha, de soha nem bántalmaztam nőt. A média bíróságával és az ellenem zajló lincseléssel szemben csak a szavammal védekezhetek”

– írta a színész.

A hétvégén egy belga önkormányzat már megfosztotta Depardieu-t a díszpolgári címétől, néhány nappal azután, hogy a kanadai Québec tartomány visszavonta a legfőbb kitüntetését a nőkkel szembeni botrányos megjegyzései miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!