Több mint ötmillió forintra perlik a dél-koreai kormányt, mert 90 másodperccel rövidebb volt a felvételi

2023. december 20. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-koreai diákok egy csoportja pert indított a kormány ellen, mivel az egyetemi felvételi vizsgájuk megírására az előírtnál 90 másodperccel kevesebb idejük volt. A diákok fejenként 20 millió koreai von – ami 5 millió 400 ezer forintot tesz ki – kártérítést követelnek, mivel ügyvédeik szerint a kelleténél korábban jelző csengő komolyan befolyásolta a vizsga további részeit.

A hiba legalább 39 szöuli diákot érintett, akik a teszt legelső, koreai nyelvismeretet felmérő részénél tapasztalták, hogy a kelleténél 90 másodperccel korábban jelez az egyes tesztlapok leadására figyelmeztető csengő. Néhányan azonnal reklamáltak, és a tanárok el is ismerték a hibát; a másfél percet pedig az ebédszünetben adták vissza a diákoknak – akik azonban ekkor az addig megadott válaszokon már nem javíthattak, csak az üresen hagyott rubrikákat tölthették ki. Azonban sok diák annyira felháborodott, hogy képtelenek voltak koncentrálni a következő tesztre, néhányan fel is adták, és hazamentek.

A felelős a vizsgafelügyelő volt, aki a dél-koreai közszolgálati csatorna információi szerint „elnézte az órát”.

Mielőtt a hibátlanul megírt felvételi vizsgáikról fél órával korábban urasan/úrnősen távozó olvasóink megvetően kommentelék, hogy „műbalhé”, érdemes megismerkedni a dél-koreai felvételi rendszerrel. A Szuneung néven rettegett rendszer egy nyolcórás Navy Seal-kiképzés, mely során a felvételizők egymás után töltik ki a legkülönfélébb témákat felölelő teszteket. A Szuneung fontosságát jelzi, hogy a vizsga idejére szünetel a polgári légi forgalom és felfüggesztik a tőzsde működését is. A felvételi eredmény ráadásul tényleg egy életre meghatározza a legtöbb fiatal karrierlehetőségeit, de még párkapcsolatát is.

A tétet ismerve különös, de nem ez az első eset, hogy az egyetemi felvételin túl korán szólal meg a csengő. Áprilisban egy bíróság már fejenként 7 millió vont (ez az összeg csaknem 2 millió forintot tesz ki) ítélt meg olyan diákoknak, akiknek a 2021-es vizsgájuk a kelleténél két perccel korábban ért véget. Kínában pedig egy olyan felügyelőt, aki 4 perccel és 48 másodperccel hamarabb vetett véget egy Hünan tartománybeli felvételi vizsgának, a helyi bíróság egyéves felfüggesztett börtönre ítélt.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!