150 euróért adták el a padláson talált afrikai maszkot, amiről kiderült, hogy milliókat ér

2023. december 19. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Tanmesének is beillően rosszul járt egy idős francia pár, akik akartak keresni néhány száz eurót a padlásukon lévő kacatokon. Egy régiségkereskedőnek ugyanis 150 euróért eladtak egy afrikai maszkot, ami már generációk óta a családjuk tulajdonában volt, de amiről egyáltalán nem tudták, valójában mennyit ér.

Kiderült, hogy nagyon sokat, ugyanis amikor a kereskedő árverésre bocsátotta, akkor tudta meg, hogy ez a gaboni Ngil törzs maszkja, amiből alig több mint tíz maradt meg az egész világon. A ritka kincset az árverésen 4,2 millió euróért adták el, ami pont 4,2 millió mínusz 150 euróval több, mint amennyiért beszerezte. Ilyen maszkokat történészek szerint egy titkos társaság tagjai hordtak, akik gonosz varázslókra és hasonló gonosztevőkre vadászva járták a Ngil törzs falvait.

A maszk az aukciós házban – Fotó: Pascal Guyot / AFP or licensors
A maszk az aukciós házban – Fotó: Pascal Guyot / AFP or licensors

Amikor az idős pár megtudta, mi porosodott eddig a padlásukon, perelni próbált, mondván, a kereskedő átverte őket, mert nem mondta el, milyen értékes a maszk. A kereskedő azzal védekezett, hogy ő sem tudta, mennyire értékes ez a műkincs, sőt, még fel is ajánlotta a párnak, hogy ad nekik 300 ezer eurót, a tárgy kikiáltási árát. Ezt viszont nem fogadták el, a pert pedig elvesztették, így a kereskedő megtarthatja mind a 4,2 milliót.

A maszk eladása miatt Gabon kormánya is perelt, az értékes műtárgyat ugyanis francia gyarmatosítók lopták ki az országból még a 19. században. A bíróság viszont ezt a keresetet is elutasította. Júniusban egy bolhapiacokon és vásárokon rendszeresen megforduló amerikai nőnek volt szerencséje: gyanútlanul, aprópénzért vett egy szép vázát, amiért végül 100 ezer dollárt adtak egy árverésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!