Aprópénzért vette ezt a vázát, 100 ezer dollárt adtak érte az árverésen

2023. december 19. – 08:05

Aprópénzért vette ezt a vázát, 100 ezer dollárt adtak érte az árverésen
Fotó: Wright Auctions

Másolás

Vágólapra másolva


Még júniusban akadt meg egy csinos kis üvegvázán a virginiai Brooknealban élő Jessica Vincent szeme, miután szokásához híven betért egy adományboltba. A 43 éves nő rendszeres látogatója a bolhapiacoknak és használtcikk kereskedéseknek, ennek ellenére nem tudta, mire is akadt – írja az Elle Decor. Szerencsére az eladó sem igazán,

így a vázáért a nő mindössze 4 dollárt fizetett.

Azt gondolta, hogy jó üzletet kötött, azt viszont nem tudta, hogy egy rendkívül ritka olasz remekművet sikerült megvennie – gombokért. A vázát ugyanis a velencei Carlo Scarpa tervezte még az 1940-es években, az olaszországi Murano szigetén működő híres üvegműhely számára.

A váza alján lévő Murano feliratot látva azért Jessica is gyanút fogott, és kitett a szerzeményéről egy fotót egy muranói üvegekkel foglalkozó Facebook-csoportba. Kisvártatva jelentkezett is egy olasz illető, aki 10 ezer dollárt ajánlott a vázáért: ez volt az a pillanat, amikor Jessica érezte, hogy valami különleges dolgot birtokol. Okosan nem is csapott le az ajánlatra, ellenben elküldte a fotót egy aukciósháznak, mondjanak rá valamit, ha valaki, ők biztosan értenek hozzá.

Jessica – Fotó: Wright Auctions
Jessica – Fotó: Wright Auctions

Richard Wright, a Wright aukciósház alapítója azonnal továbbította a fotót üvegszakértő kollégáinak, akik a képet meglátva azonnal autóba vágták magukat, és elrobogtak Jessicához Virginiába. Jól tették, ugyanis a váza tüzetes vizsgálata egyértelművé tette, eredeti darabról van szó, ami elég ritka dolog.

A lelet végül december 13-án, New Yorkban került kikiáltásra az aukciósház Important Italian Glass című árverésén. Már az előzetes várakozások szerint is 30 ezer és 50 ezer dollár közötti összeget reméltek tőle, de végül ennél is többért kelt el, 85 ezer dollár lett a leütési ára. A magát megnevezni nem kívánó vevő

így az árverési jutalékkal együtt 107 ezer dollárt adott a 4 dolláros vázáért.

És mihez kezd a pénzzel Jessica? Egy parasztházat újít majd fel, amit nemrég vásárolt meg, és lovakat is szeretne tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!