Az USA-ban elítélt magyar informatikus azt állította: a Mátrixot akarta nézni a céges laptopján, nem tudta, hogy pornó volt a pendrive-on

2023. december 17. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Állítása szerint végső elkeseredésében tette, amit tett az az Amerikában élő magyar informatikus, akit a minap ítéltek két év börtönre azért, mert a kirúgása után bosszúból megrongálta egy banknak a felhőrendszerét, ahol korábban dolgozott, és értékes számítógépes kódot lopott el. Az ügyben az Egyesült Államok titkosszolgálata nyomozott.

„A koronavírus-járvány kellős közepén nehéz anyagi helyzetbe juttattatok ezzel a hirtelen, végkielégítés nélküli felmondással” – idézi a Blikk a 38 éves San Franciscó-i magyar férfi levelét, amit egy volt kollégájának írt, miután elbocsátották a First Republic nevű kereskedelmi banktól, ahol felhőmérnökként dolgozott 2020 márciusáig. A levél belekerült a 2022-ben kezdődött per tárgyalási jegyzőkönyvébe is.

„Egy USB-lejátszó csatlakoztatása és a film nézése, amikor valaki beteg, nem indokolja ezt a lépést” – írta a levelében. A bírósági dokumentumok szerint a férfit azután bocsátották el, miután megsértette a vállalati szabályzatot azzal, hogy pornográf felvételt tartalmazó USB-meghajtót csatlakoztatott céges számítógépekhez. Első tanúvallomásában az informatikus azt állította, nem tudta, mi van az USB-háttértárolóján.

„Egy barátomtól kaptam az USB-meghajtót és azt hittem, hogy a Mátrix című film van rajta, azt akartam megnézni betegen feküdve otthon”

– részletezte a férfi.

A pótvádirat szerint a férfi a kirúgása után sem adta vissza céges laptopját, így továbbra is hozzáfért a bank számítógépes hálózatához, aminek rendszerében összesen 220 ezer dollár értékű (mintegy 76 millió forint) kárt okozott.

A pótvádirat azt is állítja, hogy a kirúgását követő napokban és hetekben a férfi megtévesztően viselkedett, többek között rendőrségi feljelentést tett, amelyben hamisan azt állította a San Franciscó-i rendőrségnek, hogy a cég által biztosított laptopját ellopták az autójából, miközben edzőteremben volt.

A férfi ezt a hamis állítását megismételte az amerikai titkosszolgálat ügynökeinek tett nyilatkozataiban, amelyeket a 2021. márciusi letartóztatását követő kihallgatás során tett. Később aztán beismerte bűnösségét, bevallotta, hogy hamisan nyilatkozott a cég által biztosított laptopról, és hogy akkoriban is pontosan tudta, hogy állítása hamis. A magyar informatikus 2023 áprilisában bűnösnek vallotta magát, a bíró a börtönbüntetés mellett 529 ezer dollár (azaz 182 millió forint) kártérítés kifizetésére is kötelezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!