Egy magyar informatikus Amerikában: céges laptopba dugott pornós pendrive, kirúgás, bosszúból adattörlés, végül két év börtön

2023. december 14. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai szövetségi források és sajtóinformációk szerint két év börtönre ítéltek egy magyar informatikust, mert törölte korábbi munkaadója kódtárait, miután kirúgták a cégtől. B. Dániel bosszút állt volt munkaadóján, megrongálta a bank felhőrendszerét és értékes számítógépes kódot lopott el. Az ügyben az Egyesült Államok titkosszolgálata nyomozott.

Ismail J. Ramsey amerikai ügyész és Shawn M. Bradstreet, az Egyesült Államok Titkosszolgálatának (USSS) megbízott különleges ügynöke közleménye alapján a 38 éves San Franciscó-i magyar férfi 2023 áprilisában bűnösnek vallotta magát.

A vádirat szerint megsértette a számítógépes csalásról és visszaélésről szóló törvényt, információkat szerzett meg védett számítógépről, valamint védett számítógépet szándékosan megrongált. Emellett hamisan nyilatkozott egy amerikai kormányzati szervnek.

A szövetségi esküdtszék által 2022 decemberében benyújtott pótvádirat szerint a magyar férfi 2020 márciusáig egy San Franciscó-i bank felhőmérnökeként dolgozott, amikor a vállalati szabályzat megsértése miatt elbocsátották.

A First Republic Bank nevű kereskedelmi banknál dolgozott, ami több mint hétezer embert foglalkoztatott, és éves bevétele 6,75 milliárd dollár volt. A bank 2023. május 1-jén zárt be, a JPMorgan Chase vásárolta meg.

A bírósági dokumentumok szerint a férfi munkaviszonyát azután szüntették meg, hogy megsértette a vállalati szabályzatot azzal, hogy pornográf felvételt tartalmazó USB-meghajtót csatlakoztatott a céges számítógépekhez.

A pótvádirat szerint a férfi még az elbocsátása utáni reggelig használta a céges laptopját – amelyet kirúgása után nem adott vissza –, és így jogosulatlanul hozzáfért a bank számítógépes hálózatához, és jelentős kárt okozott. A férfi többek között törölte a bank kódtárát, kártékony szkriptet futtatott a naplók törlésére, gúnyolódásokat hagyott a bank kódjaiban korábbi kollégáinak, és más banki alkalmazottaknak adta ki magát azzal, hogy az ő nevükben nyitott munkameneteket.

Emellett emailben elküldte magának a bank saját tulajdonú kódját, amelynek értéke meghaladta az ötezer dollárt. Az ítélethirdetéskor a bíró mintegy 220 ezer dollárban (mintegy 76 millió forint) határozta meg a bank rendszereiben okozott kár teljes költségét.

A pótvádirat azt is állítja, hogy a kirúgását követő napokban és hetekben a férfi megtévesztően viselkedett, többek között rendőrségi feljelentést tett, amelyben hamisan azt állította a San Franciscó-i rendőrségnek, hogy a cég által biztosított laptopját ellopták az autójából, miközben edzőteremben volt.

A férfi ezt a hamis állítását megismételte az amerikai titkosszolgálat ügynökeinek tett nyilatkozataiban, amelyeket a 2021 márciusi letartóztatását követő kihallgatás során tett. Később aztán beismerte bűnösségét, bevallotta, hogy hamisan nyilatkozott a cég által biztosított laptopról, és hogy akkoriban is pontosan tudta, hogy állítása hamis.

Amellett, hogy a férfit börtönbüntetésre ítélték, a bíró elrendelte, hogy összesen 529 ezer dollár (182 millió forint) összegű kártérítést fizessen, és a börtönbüntetése letöltése után három évre felügyelettel helyezhetik csak szabadlábra. A vádemelés az Egyesült Államok titkosszolgálata által folytatott nyomozás eredménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!