A brit rendőrség a hat év után előkerült fiúra bízza, milyen ütemben akarja elmesélni a vele történteket

2023. december 17. – 08:34

A brit rendőrség a hat év után előkerült fiúra bízza, milyen ütemben akarja elmesélni a vele történteket
Dátum nélküli kép a gyerek Alex Battyról – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatért az Egyesült Királyságba a brit Alex Batty, akit hat évvel eltűnése után találtak meg Franciaországban – írja a BBC a manchesteri rendőrség közlése alapján. A most 17 éves fiút egy családtag és speciálisan képzett tisztek várták a toulouse-i repülőtéren, mielőtt visszarepült volna az Egyesült Királyságba. „Ez a pillanat nagyon sokan jelentett neki és a szeretteinek, mi pedig örülünk, hogy ennyi idő után tudtak találkozni” – mondta Matt Boyle helyettes rendőrfőnök.

Mint megírtuk: Alex Batty 11 éves volt, amikor 2017-ben egy spanyolországi nyaralásra ment az édesanyjával és a nagyapjával. Szeptember 30-án indultak el vele Marbellára, és utoljára október 8-án látták őket Málagában.

A fiú gyámja már ekkor sem az édesanyja, hanem a nagyanyja volt. A nagymama 2018-ban azt mondta: szerinte az unokáját az anyja és a nagyapja rabolta el, hogy aztán együtt egy marokkói spirituális közösségben éljenek.

Hat év telt el, amikor az immár 17 esztendős fiú a francia Pireneusok lábánál, a Toulouse közelében lévő Revel városánál tűnt fel. Az út mentén sétáló fiatalt egy autós vette észre. Miután felvette a kocsijába, a fiatal elmondta neki, mi történt vele. Arról beszélt, hogy valamiféle nomád közösségben élt, ahol nem kényszerítették semmire, de furának találta az anyját, és végül úgy döntött, hogy inkább elszökik.

A sofőrtől kölcsönkérte a mobilját, és a Facebookon megírta a nagyanyjának, hogy jól van, és találkozni akar vele. Az anya és a nagyapa még nem került elő, továbbra is keresik őket.

Egy rendőrségi sajtótájékoztatón azt mondták, még nem sikerült teljesen tisztázni Alex eltűnésének körülményeit, mivel a fiú még nem tett hivatalos vallomást, a francia rendőrség közléseit és a sajtóban megjelent információkat pedig egyelőre nem akarták kommentálni. Emiatt a manchesteri rendőrség egyelőre még nem tudja eldönteni, hogy az ügyben induljon-e nyomozás.

Matt Boyle rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta: a fiúnak olyan ütemben kell beszélnie a vele történtekről, amit ő komfortosnak érez. Ez fogja meghatározni az ügy előrehaladását, és azt, hogy indul-e nyomozás.

Az eddig megjelent információk szerint Alex az elmúlt néhány évben nomád életmódot élt spirituális közösségekben édesanyjával és nagyapjával. A fiú állítólag akkor döntött a távozás mellett, amikor édesanyja Finnországba akart menni. A tinédzser négy napig sétálhatott Dél-Franciaország hegyvidéki tájain, mielőtt az éjszaka közepén egy sofőr megtalálta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!