Kirill pátriárka felkerült Ukrajna körözési listájára, Putyin független jelöltként indulhat a jövő évi elnökválasztáson

2023. december 16. – 15:40

Kirill pátriárka felkerült Ukrajna körözési listájára, Putyin független jelöltként indulhat a jövő évi elnökválasztáson
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kirill orosz ortodox pátriárka beszélgetnek a moszkvai Vörös téren a Nemzeti Összetartozás Napján, 2023. november 4-én – Fotó: Gavrili Grigorov / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb szombati eseményeiről.

  • Kirill pátriárka felkerült Ukrajna körözési listájára. Az orosz ortodox egyház vezetőjét a konfliktus elősegítésével és az ukrán szuverenitás megsértésével vádolják az ukrán biztonsági szolgálatok. Az intézkedés inkább szimbolikus, mivel Kirill pátriárka Oroszországban tartózkodik, nem fenyegeti letartóztatás, amíg nem lép Ukrajna területére. A Vlagyimir Putyin politikáját kiszolgáló, és Ukrajna invázióját következetesen támogató Kirill moszkvai pátriárka viselt dolgaival ebben a cikkbe ismerkedhet meg. (Reuters)
  • Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzójának állítása szerint drónokkal támadták az oroszországi Dmitrijevszkij és Zseleznogorszk járásokat. Áldozatok nem voltak, de Dmitrijev városában megrongálódott egy kompresszorállomás, egy bányászati és feldolgozó üzemben pedig károk keletkeztek. Krupec faluban tüzérségi találat okozott jelentős károkat nyolc lakóházban. Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod régió kormányzója szerint 41 ukrán ukrán katonai csapás érte az elmúlt 24 órában az Ukrajnával határos területet. Állításaikat független hírforrás nem tudta ellenőrizni. (MTI)
  • A brit hírszerzés jelentése szerint a háború egyik legsúlyosabb kibertámadása érte Ukrajnát. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint december 12-én a Kyivstar, Ukrajna legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetője kibertámadást szenvedett el. A támadás legalább 48 órán át zavarta meg a vállalat mobil- és adatszolgáltatásait. A Kyivstar Ukrajna lakosságának több mint felét látja el mobil és otthoni internetszolgáltatásokkal. A támadás során nem sérültek személyes adatok. A kibertámadás a jelentések szerint megzavarta a légvédelmi szirénákat, egyes bankokat, ATM-eket és értékesítési terminálokat is. Ezzel egy időben az ukrán Monobank bankot is célba vették egy elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadással, amely megzavarta a bank weboldalának elérését. (UK Ministry of Defense – X)
  • Vlagyimir Putyin támogatói hivatalosan is jelölték őt, hogy független jelöltként induljon a 2024-es elnökválasztáson, amelyet szinte biztos, hogy megnyer. Korábban 2018-ban már indult független jelöltként. Az orosz választási törvény szerint a független jelölteket egy legalább 500 támogatóból álló csoportnak kell jelölnie, és legalább 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. A Putyint jelölő csoport tagjai között a kormányzó Egységes Oroszország párt vezető tisztségviselői, valamint közéleti személyiségek, köztük orosz színészek, énekesek és sportolók voltak. (TASZSZ, Reuters)
  • Az ukrán hadsereg toborzói egyre agresszívebben próbálják feltölteni a sereg sorait – állítják ukrán férfiak. A New York Times riportja szerint egyes esetekben megfélemlítéssel, sőt, fizikai erőszakkal hurcolják el a férfiakat az utcáról a toborzóközpontokba. Egyesek az útlevelük elkobzásáról, kenőpénzt elfogadó toborzótisztekről, jogtalanul kiküldött behívási értesítésekről, szakszerűtlen orvosi bizottságokról és kényszerítő mozgósítási taktikákról is beszámoltak. Legalább egy esetben mentálisan sérült személyt is megpróbáltak katonai kiképzésre küldeni – állítják az ukrán aktivisták és emberjogi ügyvédek. Ukrajnában Oroszország 2022. februári bevonulása óta hadiállapot van érvényben, egyes jogászok szerint ez megalapozza a sorkötelezettségi törvények szubjektív értelmezését is. A kényszersorozással kapcsolatos vádakra az ukrán védelmi minisztérium közleményben válaszolt: „A mozgósítási és leszerelési folyamatokra vonatkozó jogszabályok módosítását jelenleg dolgozzák ki a parlamentben. Ha elfogadják őket, a minisztérium elemezni fogja a jóváhagyott normákat.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!