Lavrov: Oroszország kész mindenkivel együttműködni, aki igazságos és egyenlő interakcióra vágyik

2023. december 13. – 22:24

Lavrov: Oroszország kész mindenkivel együttműködni, aki igazságos és egyenlő interakcióra vágyik
Egy ukrán tank legénysége és egy kutya Bahmut környékén december 13-án – Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda esti hírösszefoglalónk az orosz–ukrán háborúról.

  • Oroszország kész együttműködni mindenkivel, aki az „igazságosság elvére épülő egyenlő interakciót” akar, érdekelt a nemzetközi kapcsolatok demokratizálásában, és nincsenek számára másodlagos régiók – írja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszéde alapján az MTI. Lavrov szerint a világ államainak többsége szélesen támogatja Oroszország „felelős irányvonalát”. Szerinte a világ rossz dolgainak nagy része Washington és szövetségeseinek hibája, akik rá akarják erőltetni az elképzelésüket a világra.
  • Ha az ukrán F-16-os harci gépeket lengyelországi, romániai és szlovákiai bázisokról vetik be orosz célpontok ellen, ezt Moszkva ezen országok részvételének tekinti a konfliktusban – írja Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetőjének kijelentése alapján az MTI. Fontos megjegyezni, hogy Oroszország az invázió kezdetén sok katonát indított Belarusz területéről.
  • Besorozott orosz katonák feleségei követelik, hogy engedjék el a férjeiket a „legalizált rabszolgaságból” – írja a Sky News. Tavaly 300 ezer férfit soroztak be a részleges mozgósítás során. Akkor Putyin népszerűsége egy kicsit visszaesett, és százezrek menekültek el Oroszországból. A tiltakozó feleségek szerint a mozgósított és szerződéses katonáknak is joga kéne, hogy legyen ahhoz, hogy a szerződésük lejártakor vagy a besorozásuk után egy évvel otthagyják a sereget. Az állam propagandistái szerint Alekszej Navalnij aktivistái hergelik az embereket.
  • Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország elveszítette az invázió előtti gyalogos katonai állományának 87 százalékát és tankjainak kétharmadát – írja a CNN. Emellett a felszereléseik és ellátmányuk egynegyedét is elvesztették, ami hozzájárult, hogy 2022 eleje óta nem sikerült nagyobb sikereket elérniük. A Nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, hogy az októberben indított offenzívában az oroszok már 13 ezer katonát vesztettek el.

Ezek voltak a délelőtti események:

  • Több lakóházat és épületet, köztük egy gyerekkórházat is megrongált egy Kijevet célzó rakétatámadás éjszaka, Vitalij Klicsko polgármester szerint legalább 53 ember megsérült, írja a Guardian. Az ukrán légvédelem a Telegramon azt közölte, hogy hajnali 3 óra körül mind a tíz, a fővárost célzó rakétát elfogták. A lezuhanó törmelékek viszont Kijev négy, a Dnyipro menti kerületében is pusztítást okoztak, Dnyiprovszkij kerületben több lakóházba becsapódtak, legalább 51 embert, köztük hat gyermeket megsebesítve. Legalább 20 embert, köztük két gyereket szállítottak kórházba, harminchárom civilt a helyszínen láttak el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en azt írta, a támadást nem hagyják válasz nélkül.
  • Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerdán egy előre be nem jelentett látogatásra Norvégiába utazott – közölte a norvég kormány. Zelenszkij és Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök az Ukrajnának nyújtott további támogatásról tartott megbeszélést, majd a norvég miniszterelnök bejelentette, hogy az ország 273 millió dollárt adományoz Ukrajna megsegítésére.
  • Svédország, Dánia, Finnország és Izland vezetői szintén találkoznak Oslóban egy tervezett északi csúcstalálkozó keretében. „Norvégia továbbra is támogatni fogja Ukrajna önvédelmi harcát. Célzott, hosszú távú támogatást nyújtunk, hogy segítsük Ukrajnát a szabadságért és demokráciáért folytatott harcában” – közölte Støre.
  • A brit védelmi minisztérium legutóbbi hírszerzési jelentése szerint Oroszország további megerősített bázisokról készül légi támadásokat indítani a jövőben, tegnap legalább 15 darab Shahed járművet indítottak az orosz csapatok a krími Balaklava körzetből, Szevasztopoltól délre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!