Olaszországban először fordult elő, hogy egy beteg az állami egészségügyben választhatta az eutanáziát

2023. december 13. – 06:28

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban először fordult elő, hogy valaki a bírói végzés után teljes egészében az állami egészségügyi szolgálat keretein belül tudott élni az eutanázia lehetőségével – írja a la Repubblica.

A cikkben 55 éves Annaként emlegetett nő progresszív szklerózis multiplexben szenvedett. Azt mondta, hogy teljes szívéből szerette az életet és a szeretteit, de a testét nem érezte már sajátjának. „Úgy döntöttem, hogy véget vetek a szenvedésnek, mert az már elviselhetetlen volt” – mondta Anna, aki a döntésével szabadnak érezte magát.

A trieszti bíróság végzésének megfelelően a gyógyszert és az ennek beadásához szükséges felszerelést az Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (SSN) biztosította. Egy szervezethez tartozó orvos pedig önkéntes alapon adott támogatást Annának, de közvetlenül nem avatkozott be a gyógyszer beadásába, az továbbra is Anna felelőssége maradt.

Egy felmérés szerint az olasz társadalomban többségben voltak, akik támogatták Anna döntését. A megkérdezettek 74 százaléka értett egyet az eutanázia állami keretek között történő megvalósításával.

Magyarországon az ALS-betegséggel élő alkotmányjogász, Karsai Dániel és több sorstársa is azért küzdenek, hogy méltósággal vethessenek majd véget az életüknek. Ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A kormány elfogadhatatlannak nyilvánította az alkotmányjogász kérelmét, és arra kérte a bíróságot, hogy tegyen ugyanígy. Ítélet legkorábban januárban várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!