Rágalmazás miatt perelt Harry herceg egy brit bulvárkiadót, de most még neki kell fizetni 48 ezer fontot

2023. december 11. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

Harry herceget arra kötelezi egy friss bírósági ítélet, hogy fizessen több mint 48 ezer fontot a Mail on Sundaynek, miután nem sikerült elutasíttatnia a lap védekezésének egy részét az általa indított rágalmazási perben – számolt be a Sky News.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a sussexi herceg beperelte a lap kiadóját, az Associated Newspaperst egy cikk miatt, amelyben arról volt szó, hogy vitája van a brit a belügyminisztériummal a védelmében tett biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. A 2022-es cikk Harry a királyi családdal fennálló állítólagos konfliktusát is boncolgatta azután, hogy a címéről való lemondása után megszüntették automatikus rendőri védelmét.

A szalagcímben az állt: „Hogyan próbálta Harry herceg titokban tartani a testőrökkel kapcsolatos jogi vitáját a kormánnyal... majd – alig néhány perccel a történet nyilvánosságra kerülése után – a PR-gépezete megpróbálta pozitív színben feltüntetni a vitát.”

A herceg szerint ez rágalmazás, mivel „becsületességét és integritását” kérdőjelezték meg. Ügyvédei szerint az állítás pontatlan, és azt sugallja, hogy „hazudott” és „cinikusan” megpróbálta félrevezetni a közvéleményt.

A kiadó viszont azzal érvel önmaga védelmében, hogy a cikk „őszinte véleményt” fogalmazott meg, és nem okozott „súlyos kárt” Harry reputációjában. A herceg megpróbálta elérni, hogy az erre épülő védekezést elvessék, de egy pénteki ítéletében a Legfelsőbb Bíróság bírája úgy döntött, hogy a belefér ez az indoklás, az ügyet pedig bíróság elé kell vinni.

Az ítélet következménye, hogy Harry hercegnek december 29-ig meg kell térítenie a kiadó számára azt a 48 447 fontot (közel 21,5 millió forintot), amit az jogi védekezésre elköltött. Ha a két félnek ezek után nem sikerül megegyezésre jutnia, a rágalmazási perre jövő év májusa és júliusa között kerül sor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!