Hiába kapott bírósági engedélyt az abortuszra az Edwards-szindrómás magzattal várandós nő, a texasi legfelsőbb bíróság blokkolta a döntést

2023. december 10. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

A várandósságokba történő művi beavatkozásokat, pontosabban az abortuszokat legszigorúbban szabályozó Texas államban szeretné befejezni terhességét a kétgyerekes, 31 éves Kate Cox, akinek magzatánál 18-as triszómiát, azaz Edwards-szindrómát diagnosztizáltak. Ez a kromoszóma-rendellenesség a Down-szindrómánál ritkábban fordul elő, de nagyon súlyos állapottal jár, az érintett magzatok jelentős része már a méhben meghalhat, többen pedig nem élik túl az első hét napot születés után.

A nő beperelte az államot, és az elsőfokú bíróság december 7-én engedélyt is adott az abortuszra, de a döntést nem tudták végrehajtani, mert a texasi legfelsőbb bíróság pénteken hozott ítéletében ideiglenesen megtiltotta a sürgősségi abortuszt, gyakorlatilag befagyasztotta a döntést, az ügyet úgynevezett függő státuszba helyezte, írja a CNN.

A legfelsőbb bíróság döntésében nem szerepelt határidő arra, hogy mikor vizsgálják felül a döntést vagy engedélyezik azt. Cox jelenleg 20 hetes terhes, és arra hivatkozott, hogy várandóssága alatt veszélyben van az egészsége is.

Az ítéletet követően Cox ügyvédje azt mondta, továbbra is reménykednek a pozitív elbírálásban. „Sürgős orvosi ellátásról beszélünk. Kate már 20 hetes terhes” – mondta Molly Duane, a Center for Reproductive Rights ügyvédje. A legfelsőbb bíróság döntése néhány órával azután érkezett, hogy Ken Paxton texasi főügyész beadványt nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz, hogy avatkozzon be az ügybe.

Paxton kérelmét megelőzte egy texasi bíró csütörtöki döntése, amely 14 napos ideiglenes távoltartási tilalmat adott az állam abortusztilalmával szemben, így Cox törvényesen megszakíthatja (megszakíthatta volna) a terhességét.

Az állam legfelsőbb bíróságához benyújtott beadványában Paxton – aki büntetőeljárással fenyegetőzött mindenki ellen, aki segíti az abortuszt – a kerületi bíróság bírói határozatának sürgős felfüggesztését kérte.

Paxton szerint Cox nem tudta bizonyítani, hogy a terhességével összefüggő „életveszélyes” egészségügyi állapottal küzd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!