Putyin megerősítette: indul a márciusi orosz elnökválasztáson

2023. december 8. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteki összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről. A csütörtöki híreket itt olvashatja.

  • Orosz harci repülőgépek 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki péntek reggel több ukrajnai, köztük kijevi célpontok ellen, a légicsapásokban egy civil is életét vesztette – közölték kijevi tisztviselők. Az MTI tudósítása szerint hetek óta ez az első légicsapás-sorozat, mert elsősorban drónokat vetettek be. Az orosz légierő jelentése szerint a rakétákat hét bombázórepülőről indították. A kijevi katonai közigazgatás közölte: a fővárosra kilőtt rakétákat a légvédelem kivétel nélkül megsemmisítette. A lehulló rakétatörmelék azonban családi házakat rongált meg. Dnyipropetrovszk megyét is célba vették, egy civil meghalt, négy ember megsebesült, kettő közülük súlyosan. A becsapódásokban megrongálódott egy meg nem nevezett ipari létesítmény, és több mint egy tucat lakóépület Pavlohrad és Ternivka városokban. Támadás érte a Donyeck megyében található Toreck szénbányáját, egy ember megsebesült, és jelentős károk keletkeztek.
  • Megerősítette pénteken Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson – közölte pénteken a TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség. Az államfő szándékaira a Kremlben pénteken a haza hőseinek napja alkalmából rendezett ünnepségen Artyom Zsoga, az Ukrajnától elcsatolt „Donyecki Népköztársaság” parlamentjének elnöke kérdezett rá. Az elnök pedig igennel felelt.
  • A Kreml pénteken irreális elképzelésnek nevezte, hogy Oroszország 2024-ben Kijev feltételei szerint béketárgyalásokat kezdene Ukrajnával. A Reuters jelentése szerint egy médiajelentésre reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Washington ugyanis egy ilyen forgatókönyv elképzelhető. (Guardian)
  • Az Európai Unió vezetői tudatában vannak annak, mennyire fontos a pénzügyi támogatás Ukrajnának, és betartják kötelezettségvállalásaikat – mondta egy magas rangú tisztviselő. Az EU-vezetők december 14-én és 15-én Brüsszelben tartandó utolsó csúcstalálkozója előtt Magyarország megvétózná a javaslatot, hogy 2027-ig 50 milliárd eurós költségvetési segélyt nyújtson az EU Kijevnek. (Guardian)
  • Bulgária páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának, miután pénteken a parlament felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját. Az államfő hétfőn azzal indokolta döntését, hogy a nagyjából száz járműre a bolgár határőrségnek és mentőszolgálatnak is szüksége van. Az elnöki vétót a 240 tagú törvényhozásban a kormánypárti többség 162 szavazatával elutasította 55 ellenzéki voks ellenében. Egy további szavazáson 147 vokssal 55 ellenében újabb segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának a parlament. Ez utóbbi is katonai támogatás, hordozható légvédelmi indítóberendezéseket és rakétákat tartalmaz. Ezenfelül Bulgáriában is képeznének ki ukrán pilótákat F-16-os amerikai harci repülőgépek használatára. A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire más országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek. (MTI)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!