Szijjártó: A csádi vezetésen múlik, hogy a katonai együttműködésünk milyen konkrét formát ölt

2023. december 7. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdasági és társadalmi stabilitás alapja a biztonság, ezért Magyarország kész segíteni Csádot a Száhel-övezeti terrorellenes fellépésekben

– mondta Szijjártó Péter, aki csütörtökön N'Djamenában átfogó biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási együttműködési program indítását jelentette be Magyarország és Csád között. A külgazdási és külügyminiszter Mahamat Saleh Annadif csádi parancsnokkal tartott közös sajtótájékoztatót, ahol kollégájának azt mondta, hogy

„az az önök kormányának és parlamentjének döntésén múlik, hogy ez a katonai együttműködés milyen konkrét formát fog ölteni.”

Szijjártó szerint Magyarország jövőre akár kétszáz katonát is küldhet Csádba. Egy hónapja szavazta meg a parlament, hogy 200 katonát küldjön a Magyar Honvédség Csádi Köztársaságba, a katonák pedig a polgárháborús Nigerben is bevethetők lesznek.

A 444 honvédségi forrásokra hivatkozva azonban azt írja, egyre nagyobb a bizonytalanság a misszió körül a kinti veszélyes, kiszámíthatatlan körülmények miatt. A honvédségen belül a lap információi szerint nem tudni, lesz-e egyáltalán misszió abban a formában, ahogy azt kommunikálták. A források szerint nagyon nehezen lenne a honvédségnek ennyi katonára kapacitása (nemcsak a 200 katonáról van szó, hanem az azokat kiképzőkről is például), főleg, hogy 2024-ben elkezdődik a felkészülés a 2025-ös EU-s harccsoportváltásra is.

A sajtótájékoztatón beszélt Szijjártó a katonai melletti másik három pillérről is:

  1. A gazdasági: Magyarország támogatja a magyar vállalatok beruházásait három, a közép-afrikai ország szempontjából fontos szektorban vízellátás, mezőgazdaság és közigazgatási területeken.
  2. Humanitárius: Magyarország orvosmissziókat küldött és küld a jövőben is Csádba, hogy segítse a csádi menekültek ellátását.
  3. Oktatás: A jövőben évi 25 csádi hallgató tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon. Az Agrártudományi Egyetem agrárképzési programot indít Csádban.

Szijjártó szerint ugyanis „Európa biztonsága Afrikában kezdődik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!