A skandináviai Korán-égetések után Dániában betiltották a szent szövegek felgyújtását

2023. december 7. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

A dán parlament hónapokig tartó vita után elfogadta azt a törvényt, melynek értelmében tilos lesz felgyújtani, eláztatni, megtaposni vagy feldarabolni bármilyen vallási szent szöveget. A döntés hátterében az áll, hogy a nyáron Svédországban és Dániában is több olyan tüntetést tartottak, ahol a Korán példányait gyújtották fel vagy károsították meg, ez pedig nemzetközi botrányhoz és diplomáciai problémákhoz vezetett – írja a Guardian.

A Korán-égetések nyomán mindkét ország kormánya jelezte, hogy megpróbálják jogi úton elejét venni ennek, a dán igazságügyi miniszter pedig augusztusban be is nyújtott egy törvényjavaslatot. Peter Hummelgaard akkor azzal érvelt, hogy a Korán-égetés, amely ellen több arab országban és Skandináviában is tüntettek, nemcsak a dán érdekeket sérti, hanem a dán embereket is veszélybe sodorja. A dán kormány biztonsági okokkal indokolta a javaslatot, azóta viszont éles viták folytak róla a parlamentben, és több ellenzéki párt népszavazást is kiírt volna a kérdésben.

A javaslat kritikusai azt is felrótták a kormánynak, hogy ezzel igazából csak a helyét akarja bebiztosítani az ENSZ Biztonsági Tanácsában 2025 és 2026 között, a csütörtöki szavazás előtt pedig ismét több ellenzéki képviselő fejezte ki a nemtetszését, egyebek mellett a szólásszabadság megsértése miatt. A dán kormány szerint egyébként a vallást továbbra is lehet majd kritizálni, így a törvénynek elenyésző hatása lesz majd a szólásszabadságra. A csütörtöki szavazáson végül 94 igen és 77 nem szavazattal elfogadott szöveg értelmében a szent szövegek felgyújtását pénzbírsággal és akár két év börtönnel lehet majd büntetni. Svédországban

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!