Kontinenseken átívelő fegyvercsempész hálózatot lepleztek le, negyvenezer fegyver ment Európából dél-amerikai kartelleknek

2023. december 6. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Gigantikus csempészhálózatot lepleztek le, ami rengeteg fegyvert szállított Európából dél-amerikai kartelleknek, írja a Vice. Magas rangú katonákat is letartóztattak, közel negyvenezer fegyver került így illegálisan Dél-Amerikába.

A fegyvereket az érintett hatóságok szerint elsősorban Horvátországból, Törökországból, Szlovéniából és Csehországból szerezték be egy paraguayi székhelyű, International Auto Supply nevű vállalkozáson keresztül, amelyet egy argentin férfi vezetett. A paraguayi hatóságok szerint a cég állítólag gyorsított eljárásban kapott engedélyt a lőfegyverek szállítására a paraguayi fegyveres erők DIMABEL nevű részlegén keresztül, amely fegyverek behozatalát és forgalmazását ellenőrzi.

Tizenhárom embert tartóztattak le Paraguayban és Brazíliában, köztük Bienvenido Fretes-t, a DIMABEL korábbi igazgatóját és Arturo Gonzálezt, a paraguayi légierő korábbi vezetőjét. A hálózat vezetőjét, Diego Dirisiót és feleségét, Julieta Nardit körözik, továbbra is szökésben vannak.

A brazil rendőrség szerint a cég 43 ezer fegyvert szállított Dél-Amerikába, becslések szerint 242 millió dollár értékben. Megérkezésük után a fegyverek sorozatszámát eltűntették, majd Brazília legnagyobb bandáinak adták el őket.

Sem a paraguayi, sem a brazil hatóságok nem nevezték meg a fegyvereket átvevő bandákat, de a paraguayi hatóságok által közzétett videón olyan képek is szerepelnek, amelyek a régió hírhedt First Capital Command (PCC) nevű bandájáról készültek. A brazil PCC vitathatatlanul Dél-Amerika legnagyobb bandája, amelyről köztudott, hogy Paraguayban is kiterjedt hálózattal rendelkezik.

A paraguayi hatóságok szerint az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma is részt vett az egy éve tartó nyomozásban. A fegyverkereskedő hálózatból származó pénzt az Egyesült Államokon keresztül mosták tisztára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!