Boris Johnson meghallgatásán bocsánatot kért a Covid-áldozatok családtagjaitól

2023. december 6. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson bocsánatot kért a koronavírus-járvány áldozatainak családtagjaitól az Egyesült Királyság járványügyi bizottságának meghallgatásán. „Megértem az áldozatok és családtagjaik érzéseit, és mélyen sajnálom a veszteségeiket” – mondta a volt brit miniszterelnök, miközben többen felálltak a teremben, négy embert ki is kellett kísérni, írja a SkyNews. Az egyik tüntető egy plakátot tartott, amelyen az állt: „A halottak nem hallják a bocsánatkérésedet”.

Boris Johnson a járványügyi meghallgatáson – Fotó: UK Covid-19 Inquiry / AFP
Boris Johnson a járványügyi meghallgatáson – Fotó: UK Covid-19 Inquiry / AFP

A brit újságok 2021 decemberében írták meg, hogy a járványügyi lezárások alatt több kormányzati épületben, illetve a miniszterelnöki rezidencián is illegális összejöveteleket tartottak, egy vagy több ilyenen pedig részt vett maga a miniszterelnök is. A partygate néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, különös tekintettel arra, hogy a volt kormányfőt az egyik parti miatt – amelyet születésnapján tartottak – a rendőrség még hivatali ideje alatt megbírságolta. Boris Johnson egyébként azonnali hatállyal lemondott a posztjáról, miután megkapta az úgynevezett partygate-jelentést, amely azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott partik ügyében félrevezette-e a parlamentet. Johnson 2019 júliusától 2022 szeptemberéig volt miniszterelnök, és 2001 óta parlamenti képviselő.

A volt miniszterelnök szerdai meghallgatásán azt mondta, hálás az egészségügyi dolgozóknak és a közalkalmazottaknak, akik segítettek megvédeni az országot a járvány idején. A vizsgálatot pedig jogosnak gondolja, és reméli, hogy a gyászoló családtagok választ kapnak a kérdéseikre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!