Legalább 23-an meghaltak, miután kitört Indonézia egyik legaktívabb vulkánja

2023. december 5. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb holttestekre találtak azok a mentősök, akik az indonéziai vulkánkitörés után eltűnt túrázók felkutatására indultak. Öt hegymászó holttestét találták meg, 18-ról pedig feltételezik, hogy halottak, írja a Sky News.

Vasárnap kitört a szumátrai Marapi vulkán, a kitörés időpontjában mintegy 70 turista volt a hegyen. Hétfőig még 12 halálos áldozatról lehetett tudni. A vulkánon lévőket 100 km/órával száguldó izzó áradat kapta el, a hegyen lévők súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

A mentősök vasárnap elkezdték a keresést, hétfőre azonban egy időre le kellett állítani, mert a 2891 méteres vulkán füstölni kezdett és hamut okádott. Edi Mardianto, Nyugat-Szumátra rendőrfőnök-helyettese kedden arról beszélt, hogy újabb öt hegymászó holttestét fedezték fel a kitörés helyszínéhez közel.

A Marapi a régió egyik legaktívabb vulkánja. Évente rendszeresen vannak kitörései, legutóbb január és március között működött. Azóta viszonylagos nyugalomban volt, csak időszakos földrengések jelezték, hogy nem csendesedett el teljesen. Hirtelen kitöréseit ráadásul nehéz észlelni is, mert azt nem a magma mélymozgása okozza, így a szeizmikus monitoron nem látszik.

A vulkán aktivitása miatt a Marapi négy fokozatból a harmadik riasztási szinten áll, azaz nem is lehetne olyan közel menni hozzá, a hegymászókat csak egy bizonyos szintig lehet felengedni. A helyi tisztviselők azonban elismerték, hogy sokan a megengedettnél tovább mászhattak, illetve lakosok is voltak a környéken: így a vulkán halálos áldozatainak számát nem lehet egyelőre tudni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!