Beütött a tél: hókáosz Münchenben, lavinaveszély Ausztriában, áramkimaradások Csehországban

2023. december 2. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

A hó és a jég káoszt okozott Dél-Németországban. A müncheni repülőtéren felfüggesztették a járatokat, és várhatóan csak vasárnap reggel indulhat újra a forgalom. „A folytatódó erős havazás miatt holnap, december 3-án reggel 6 óráig nem lesz légi közlekedés” -írta a reptér honlapja.

Az időjárás a müncheni tömegközlekedést is teljesen megbénította. A német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombat délután is folytatódik a heves havazás az ország déli részén – írta a Süddeutsche Zeitung.

Münchenben élő olvasónk felvételei a hóhelyzetről – Fotó: Olvasó fotó Münchenben élő olvasónk felvételei a hóhelyzetről – Fotó: Olvasó fotó
Münchenben élő olvasónk felvételei a hóhelyzetről – Fotó: Olvasó fotó

Münchenben nagyrészt leállt a tömegközlekedés, a buszok és a villamosok sem járnak. „A villamos- és buszjáratokat az időjárás miatt törölni kellett. Sajnos egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy a buszok és a vonatok mikor közlekednek újra” – írta a müncheni tömegközlekedési vállalat. A metróvonalakon késések és járatkimaradások vannak. A szombat délutánra tervezett Bayern München-Union Berlin Bundesliga-meccset is elhalasztották.

„Nagyon sajnáljuk, hogy le kell mondanunk a mérkőzést, de szurkolóink és az Union Berlin szurkolóinak biztonsága abszolút elsőbbséget élvez. Ráadásul az Allianz Arénába való bejutás a számos útlezárás és a különböző tömegközlekedési járatok törlése miatt nem garantált” – mondta Jan-Christian Dreesen, a Bayern vezérigazgatója.

A Deutsche Bahn (DB) közlése szerint szombatra virradóan több vasútvonalat le kellett zárni München környékén. A müncheni főpályaudvarra érkező és onnan induló vonatjáratokat, valamint az összes S-Bahn vonalat leállították. Ulmban és Münchenben az utasoknak a vonatokban kellett tölteniük az éjszakát. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a kora reggeli órákban egy Stuttgartból érkező vonatot szállodavonattá kellett átalakítani az ulmi főpályaudvaron. A vasút a müncheni főpályaudvaron rekedt utasok számára is biztosított egy ilyen szerelvényt. Bajorországban több helyen is leállt a vonatközlekedés a sínekre dőlt fák miatt.

Az elmúlt órákban több baleset is történt az utakon. Pénteken egy 54 éves sofőr meghalt Emmingen-Liptingenben, a rendőrség közlése szerint a férfi járművével megcsúszott a jeges úton, a szembejövő sávba került, ahol összeütközött egy furgonnal. Frontális ütközés történt Röttingen és Tauberrettersheim között a 2269-es állami úton péntek este, a balesetben egy 44 éves sofőr életét vesztette.

Ausztria, Csehország és Svájc is küzd a hóval

Közlekedési és áramellátási fennakadásokat okozott az erős havazás Ausztria nagy részén, a magashegyi területeken a lavinaveszély-riasztást is a legmagasabb szint közelébe kellett emelni – írja az MTI.

Az erős havazás szombaton nemcsak a legnyugatibb Vorarlberg és Tirol tartományokban, hanem Felső- és Alsó-Ausztriában is jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben. Tirolban a vasúti közlekedésben és az áramellátásban is fennakadások voltak. A felső-ausztriai tartományi tűzoltó parancsnokság éjfél óta 659 bevetést hajtott végre, többségében elakadt járművek miatt. A hónyomás számos helyen elektromos vezetékeket szakított el. A Netz OÖ áramszolgáltató szerint tíz óra körül mintegy 26 ezer háztartás volt áram nélkül.

Ausztria nyugati részén az éjszaka folyamán a hegyekben sok helyen 50 centiméter vagy annál is több friss hó hullott, ezért lavinariasztás lépett érvénybe 2000 méter felett.

A szombat éjszakai heves havazás Svájcban is jelentős közlekedési problémákat okozott. Graubündenben szüneteltetni kellett a vasúti közlekedést, a St. Gallen kantonban található St. Margrethen és a német határ menti Lindau (Bajorország) közötti, Vorarlbergen átvezető vasútvonalat felsővezeték-hiba miatt lezárták.

A zürichi repülőtéren szombat reggel 22 induló és 21 érkező járatot töröltek a havazás miatt. A havazás által különösen érintett Berlinbe és Münchenbe tartó svájci járatokat, illetve a Brüsszelbe és Londonba tartó járatokat is törölték.

A heves havazás Csehországban is közlekedési problémákat és áramkimaradásokat okozott. A Bajorországgal határos Dél-Csehország közigazgatási területén havazási vészhelyzetet hirdettek, mert az éjszaka folyamán harminc centiméter friss hó hullott. Az energiaszolgáltatók szerint több mint 15 ezer háztartás maradt áram nélkül, miután a heves, nedves havazás megrongálta a felsővezetékeket. A vonatközlekedés több útvonalon is akadozott és megszakadt a kidőlt fák miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!