Szabadon engedett palesztin foglyok azt állítják, hogy bántalmazták őket az izraeli börtönökben

2023. december 1. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek hajnalban véget ért tűzszünet közben a Hamász több túszt is elengedett, de cserébe Izrael is több palesztin foglyot engedett szabadon. A BBC hat, izraeli börtönökből szabadult palesztinnal beszélt, akik mind arról számoltak be, hogy a Hamász október 7-i terrortámadása után bántalmazták őket az izraeli őrök.

Azt mondták, hogy botokkal verték őket, szájkosaras kutyákat uszítottak rájuk, és elvették a ruháikat és takaróikat. Egy nő arról is beszélt, hogy megfenyegették, hogy megerőszakolják, és többen is arról számoltak be, hogy az őrök könnygázzal támadták a cellákban álló foglyokat.

Mind a hatan azt mondták, hogy mielőtt kiengedték őket, az őrök még megverték őket. Izrael azt állítja, hogy a foglyokat a törvényeknek megfelelően tartják, de a Palesztin Fogolytársaság szerint néhány őr levizelte a megbilincselt foglyokat, és azt állítják, hogy legalább hat palesztin rab halt meg az elmúlt hét hétben.

A most elengedett, 18 éves Mohamed Nazzal azt mondta a BBC-nek, hogy augusztusban tartóztatták le, de fogalma sincs, milyen alapon. Állítása szerint tíz nappal korábban börtönőrök bementek a cellájába, és mikrofonnal a kézben kiabálással kezdték hergelni a rabokat. Mikor egyikük sem reagált, megverték őket. Röntgenfelvételeket is átadott a BBC-nek, amik alapján mindkét keze eltört.

Az izraeli büntetés-végrehajtási hatóság szerint a férfi hazudik, mert mielőtt kiengedték, egy orvos megvizsgálta, és semmilyen sérülést nem látott rajta. Nazzal szerint csak miután elengedték, a vöröskeresztes buszon látta orvos. A hatóság kiadott egy videót arról, ahogy elengedik a fiatal férfit, aki felszáll a buszra. Szerintük ez azt bizonyítja, hogy nem igaz, amit állít. Nem sokszor látszanak a kezei, pont kilógnak a képből, de amikor igen, akkor a lógatja őket, és nincsenek bekötözve.

A ramallahi kórház orvosai szerint lehet, hogy egy fémlemezt kell majd a kezébe helyezniük, hogy a csontok rendesen összeforrjanak. A Vöröskereszt nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban, mert ilyen esetekben csak az érintett hatóságokkal kommunikálnak.

A BBC-nek megmutatta a sérüléseit, amit állítása szerint a verések és a kutyás támadás során szerzett. Ezeket itt megtekintheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!