Ódor Lajos: Tíz-húsz évvel ezelőtt egyértelműen nem lehetett volna magyar miniszterelnöke Szlovákiának

2023. december 1. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Nekem soha nem voltak politikai ambícióim, nem is gondoltam ilyen lehetőségre. A parlament nem szokta átadni a hatalmat a köztársasági elnöknek, de tavaszra minden annyira szétesett Szlovákiában, hogy az elnöknőnek lépni kellett” – mondta Ódor Lajos volt szlovák miniszterelnök a 444-nek adott interjújában. A beszélgetés apropója, hogy Ódor Lajosnak Mindentudók kézikönyve címmel jelent meg ismeretterjesztő könyvének magyar kiadása.

A könyv ötlete onnan jött, hogy a koronavírus-járvány alatt belehallgatott gyerekei online óráiba, amikből azt látta: a tanárok nem elmagyarázzák a tananyagot, inkább bemagoltatják. Mivel a lánya szeret olvasni, így neki kezdett el jegyzeteket készíteni, ebből nőtte ki magát a Mindentudók kézikönyve.

„Mondtam is otthon a feleségemnek, hogy ezt mondta az elnöknő, de ne foglalkozz vele, nincs semmi esélye”

Szlovákiában szeptemberben előrehozott parlamenti választásokat tartottak, miután tavaly decemberben – a korábban a kormánykoalíció részét alkotó liberálisok által benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott szavazáson – megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje. A kormány bukása után Zuzana Čaputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, egészen májusig, amikor Eduard Heger a felmentését kérte az államfőtől.

Ezután az államfő szakértői kormányt nevezett ki, ennek lett miniszterelnöke Ódor Lajos, a szlovák központi bank (NBS) korábbi alelnöke.

Ódor szerint tíz-húsz évvel ezelőtt egyértelműen nem lehetett volna magyar miniszterelnöke Szlovákiának. „Engem is meglepett, hogy nem volt különösebb visszhangja annak, hogy magyar vagyok. Amikor Zuzana Čaputová elnöknő felkért, akkor az utolsó mondatom az volt, hogy megkérdeztem: De ugye tudja, hogy én magyar nemzetiségű vagyok? Erre azt mondta, hogy nem. De az még jobb!” – emlékezett vissza a felkérésére.

Ódor az egykori Csehszlovákiában nőtt fel, de magyar a nemzetisége. Magyar gimnáziumba is járt, 18 éves koráig általában csak magyarul beszélt. A hazai médiában néha magyar származású miniszterelnökként hivatkoztak rá, de neki furcsa ez a megnevezés. „Én inkább azt mondom, hogy magyar vagyok” – mondta a 444-nek.

Azt mondta, annyira nem számított a felkérésre, hogy amikor megtörtént, először körülnézett, nem valami kandi kamerás felvételben szerepel-e éppen. Igaz, akkor még kevés esélye volt annak, hogy valóban szakértői kormánya lesz Szlovákiának.

„Mondtam is otthon a feleségemnek, hogy ezt mondta az elnöknő, de ne foglalkozz vele, nincs semmi esélye.”

A könyvben Ódor ír az Orbán-rendszerről, a demokrácia leépüléséről, például csendes-óceáni banánköztársasághoz hasonlítja Magyarországot. Azt mondta, többször is találkozott Orbán Viktorral, ezek „korrekt beszélgetések voltak, nem volt semmilyen feszültség”. Ezeken a beszélgetéseken általában a szlovák belpolitika volt a téma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!