A spanyol miniszterelnök nem biztos abban, hogy Izrael betartja a nemzetközi humanitárius jogot

2023. december 1. – 06:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb diplomáciai botrányt robbantott ki kijelentéseivel Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Legutóbb arról beszélt, hogy „komoly kétségei vannak afelől, hogy Izrael betartja a nemzetközi humanitárius jogot”, korábban pedig azzal vádolta Izraelt, hogy a Gázában folyó hadműveletek során „válogatás nélkül ölik a palesztinokat”.

Izrael felháborítónak nevezte a spanyol miniszterelnök kijelentéseit, majd ezekre válaszul kétszer is behivatták Spanyolország izraeli nagykövetét, illetve visszahívták madridi nagykövetüket.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP
Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP

Az uniós vezetők közül a nemrég megválasztott Pedro Sánchez kritizálja leghangosabban a Hamász október 7-i támadásaira adott izraeli válaszlépéseket. Miközben elismeri Izrael önvédelemhez való jogát, arról is beszélt, hogy a palesztin áldozatok száma volt „igazán elviselhetetlen”. Többször is hangoztatta, hogy a gázai helyzet rendezéséhez az önálló palesztin állam elismerésére van szükség. A Gázai övezetben kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontja miatt Spanyolországban is többen bírálták Sánchezt.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!