Kivégeztek egy tizenhét éves fiút Iránban, mert részt vett a tavaly szeptemberi tüntetéseken

2023. november 29. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ követeli, hogy függesszék fel a halálos ítéletek végrehajtását Iránban, miután kiderült, hogy múlt hét pénteken kivégeztek egy 22 és egy 17 éves fiatalt is a 2022. szeptemberi tüntetéseken való részvételük miatt – írja a Guardian.

„A gyilkossággal vádolt Hamidreza Azari kivégzése az első olyan bejelentett kivégzés idén, amelyet egy fiatalkorú elkövetővel szemben hajtottak végre Iránban” – közölte az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője, és emlékeztette Teheránt arra, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében Iránnak kötelessége megtiltani a 18 év alattiak által elkövetett bűncselekményekért kiszabott halálos ítéleteket és azok végrehajtását. Az ENSZ felszólította Iránt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a halálbüntetés alkalmazásával.

„A rendelkezésre álló információk arra utalnak, hogy a tárgyalása nem felelt meg a nemzetközi emberi jogi törvények szerinti tisztességes eljárás alapvető követelményeinek. Aggasztó jelentések szerint a 22 éves Milad Zohrevand szüleit a kivégzését követően letartóztatták” – tette hozzá a szóvivő

Zohrevanddal és Azarival együtt már nyolc embert végeztek ki a tavaly szeptemberi tüntetésekkel összefüggésben. A tiltakozási hullámot A 22 éves kurd Mahsza Amini halála váltotta ki. A lányt 2022 szeptemberében tartóztatták le, mert az iráni erkölcsrendészet szerint megszegte a fejkendő viselésére vonatkozó törvényt. Pár nappal később rendőrségi őrizetbe vették, az eljárás közben pedig meghalt. Jogvédő csoportok szerint az erőszakosan elfojtott tiltakozásokban több százan haltak meg és több ezer embert tartóztattak le.

Iránban tavaly legalább 582 embert végeztek ki, ami 2015 óta a legmagasabb szám, és jóval meghaladja a 2021-ben regisztrált 333-at.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!