Ferenc pápa betegsége miatt nem vesz részt az ENSZ klímacsúcsán

2023. november 29. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is légzési nehézségei vannak Ferenc pápának, a Vatikán közlése szerint az egyházfő „influenzaszerű állapota” megakadályozza őt abban, hogy elmenjen a Cop28 klímacsúcstalálkozóra, írja a Guardian.

A pápa orvosai tanácsára mondta le útját. Ferenc pápa látogatása történelmi lett volna a dubaji csúcstalálkozón, ő lett volna ugyanis az első pápa, aki részt vesz az ENSZ eseményén annak 1995-ös kezdete óta. Ezzel a konferencia elveszíti egy olyan magas rangú résztvevőjét és felszólalóját, aki pápasága kezdete óta kiáll a környezetvédelem mellett.

Szombaton a Vatikán jelezte, hogy Ferenc pápának „enyhe influenzaszerű tünetei” vannak, ezért az egyházfő a vasárnapi imáját sem tudta elmondani a Szent Péter téren. Matteo Bruni vatikáni szóvivő szerint Ferenc állapota azóta javult, de nem tanácsolták az orvosai, hogy Dubajba utazzon. A szóvivő hozzátette, bár a pápa az utazást lemondta, továbbra is szeretne jelen lenni a konferencián valamilyen formában. Az egyházfő szerda reggeli heti audenciáját már meg fogja tartani, mondta Bruni.

Dubajban a pápától azt várták, hogy elítéli az országokat a klímaválság elleni fellépés hiánya miatt. Az egyházfő látogatása a konferenciára alig néhány héttel azután történt volna, hogy Ferenc pápa októberben közzétette írását arról, hogy a világ törésponthoz közel érkezett a globális felmelegedés miatt és „összeomlani készül”. Ferenc pápa csalódottságát fejezte ki ebben amiatt, hogy a kormányok nem reagálnak megfelelően a klímaváltozásra.

Tavaly történt előrelépés és visszalépés is az ENSZ klímacsúcsán: 2020-ban viszont elindult egy két éven át tartó technikai egyeztetési folyamat az alkalmazkodás globális keretrendszeréről, amivel kapcsolatban konkrét döntések idénre várhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!