Nehézfémekkel mérgezték meg és kórházban kezelik az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének feleségét

2023. november 28. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Nehézfémekkel mérgezték meg és kórházban kezelik az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetőjének, Kirilo Budanovnak a feleségét. Budanov is több mérgezési kísérlet célpontja volt, és egy kudarccal végződött pokolgépes merényletet is elkövettek ellene. A Marianna Budanova ellen bevetett mérget valószínűleg a nő ételébe rejtették, és a GUR több munkatársát is megmérgezték.
  • Kétnapos tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterei Brüsszelben, erre érkezve Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, „mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke”. Stoltenberg újságíróknak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők bátorsága, elszántsága, ügyessége lenyűgözte az egész világot, mivel vissza tudták szorítani az orosz erőket északon, keleten és délen, és felszabadították azon területek körülbelül a felét, amelyet Oroszország a háború elején elfoglalt. A főtitkár Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt, azt mondta: remélte, hogy a csatlakozás mára megtörténik, de továbbra is bízik abban, hogy Törökország mihamarabb lezárja a folyamatot. Szerinte Svédország már teljesítette ígéreteit a terrorizmus elleni küzdelem terén, „tehát eljött az ideje annak, hogy Törökország is véglegesítse a megállapodás rá eső részét, és ratifikálja a csatlakozást”.
  • Ukrajna katonai támogatása kudarc, a NATO-nak újra kell gondolnia stratégiáját, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében. Szijjártó szerint mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljük a közvetlen konfrontációt a NATO és Oroszország között. Az ülésen csak ő és a török külügyminiszter beszélt a konfliktus diplomáciai megoldásáról.
  • Tízen meghaltak az ukrajnai hóviharok miatt – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kedden. Az országon vasárnap óta végigsöprő jeges szél és hóvihar az áramellátásban is fennakadásokat okozott, és utakat tett járhatatlanná. A viharos időjárás leginkább Ukrajna déli részét sújtotta, különösen a Fekete-tengeri régiót, és Odesszát. A jeges utakról autók és buszok sodródtak le, a rendőrség nyújt segítséget a járművek mentésében. „A romló időjárási körülmények miatt tízen vesztették életüket az odesszai, harkivi, mikolajivi és a kijevi régióban. Huszonhárom ember, köztük két gyermek pedig megsérült” – írta a Telegramon Klimenko. A belügyminiszter hozzáfűzte, hogy 11 régió 411 településén szünetel az áramszolgáltatás, és több mint 1500 járművet kellett kimenteni.
  • Oleh Kiper, az odesszai régió kormányzója szintén a Telegramon számolt be arról, hogy a hóvihar miatt öten meghaltak, és csaknem 2500 embert kellett kiszabadítani a hó fogságából. Kiper azt írta, hogy 849 járművet, köztük 24 buszt és 17 mentőautót húztak ki a hóból, és a régióban több mint 300 település maradt áram nélkül.
  • Kedd reggel még mindig csaknem százezer ember volt áram nélkül a Krím félszigeten, és egyesek még mindig nem kaptak vizet – közölte az Oroszország által beiktatott kormányzó, aki bejelentette, hogy több régióban továbbra is rendkívüli állapot van érvényben. A Krímben, Dél-Oroszországban és Északnyugat-Oroszország egyes részein mára több mint 100 km/órás szelet jósoltak – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
  • Ukrajna közölte, hogy bojkottálni fogja az EBESZ északmacedón fővárosban, Szkopjéban tartandó ülését, miután az AFP értesülése szerint a találkozón részt akar venni Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy Bulgária közölte, megnyitja légterét az orosz miniszter előtt; ezzel diplomáciai kivételt tesz az Oroszországgal szemben fenntartott légtérzár alól. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter „bojkottálni fogja az EBESZ miniszteri találkozóját a Lavrov részvételének engedélyezéséről szóló döntés miatt” – mondta Oleg Nikolenko, a kijevi külügyminisztérium szóvivője az AFP-nek.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!