Veszélyes műveletbe kezdtek, hogy kihozzák a két hete egy beomlott alagút fogságában lévő 41 indiai munkást

2023. november 27. – 10:14

Veszélyes műveletbe kezdtek, hogy kihozzák a két hete egy beomlott alagút fogságában lévő 41 indiai munkást
A Silkyara alagút bejárata – Fotó: Arun Sankar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint két hete egy beomlott alagút fogságában van 41 építőmunkás Indiában. Az eddigi kiszabadításukra tett kísérletek csődöt mondtak, így most egy nagy kockázattal járó műveletbe kezdtek a mentőcsapatok, hogy kihozzák a munkásokat, írta a Guardian.

A Silkyara alagút India Uttarakhand államában épül abból a célból, hogy a himalájai régiót is be tudják kapcsolni az ország vérkeringésébe. Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi által támogatott projektet már korábban is kritizálták környezetvédők és helyi szervezetek. Szerintük az alagutak fúrása földcsuszamlásokat és süllyedéseket okozhat a Himalája geológiai viszonya miatt. Ez részben igazolódott is a Silkyara alagút beomlásával.

Az alagút bejáratát beton- és kőzettörmelék, valamint fémhulladék torlaszolta el, amelyet természetesen megpróbáltak eltakarítani a mentőcsapatok, de nem sokat haladtak. A terv szerint egy vízszintes járatot fúrtak volna, hogy elérjék a bent rekedteket, de az Egyesült Államokból hozott fúrógép elromlott, miután egy fémakadályba ütközött. A becslések szerint még 10-15 méterre lehet az az üreg, ahol a 41 munkás tartózkodik.

Amíg a fúrógépet javítják, addig kézi erővel próbálják a törmelékből összeállt falat eltávolítani, de ezzel párhuzamoson másik irányból is megpróbálnak eljutni a munkásokig. A Nemzeti Katasztrófavédelmi Hatóság (NDMA) közölte, hogy felülről, függőleges fúrással közelítik meg az üreget. Ennek viszont az a veszélye, hogy olyan rezgéseket kelthetnek, amelyek további repedésekhez vezetnek, és végül az alagút mennyezete is beomolhat.

Oldalról nem ment, így felülről próbálnak a Silkyara alagút üregéhez lefúrni – Fotó: Arun Sankar / AFP
Oldalról nem ment, így felülről próbálnak a Silkyara alagút üregéhez lefúrni – Fotó: Arun Sankar / AFP

A függőleges fúrás vasárnap délután kezdődött, és az NDMA szerint az üreg eléréséhez szükséges 86 méterből már 15-öt kivájtak. Az optimista becslések szerint csütörtökre végeznek a fúrással, de elképzelhető, hogy még heteket igénybe vesz a mentés.

„Eltarthat egy ideig, talán egy hónapig is, de nem tudom pontosan meghatározni az ütemtervet. Nem tanácsos siettetni a folyamatot. A legfontosabb az, hogy ezek az emberek biztonságban hazatérjenek, és bízom benne, hogy karácsonyra hazaérnek” – mondta Arnold Dix, az Ausztráliából érkezett alagútépítési szakértő.

A munkásokkal a mentők folyamatos kapcsolatban állnak, vékony csöveken keresztül oxigént és vizet is biztosítanak nekik, és a múlt héten egy körülbelül 15 centiméter átmérőjű csövet is sikerült elvezetni az üregükig, ebben élelmiszert és gyógyszereket is be tudnak juttatni nekik. Egy orvosi endoszkóppal korábban felvétel is készült a munkásokról, akikkel pszichológus is beszélt már.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!