Szijjártó: Keddig megkapják az EU-tagállamok az új szankciós javaslatot

2023. november 27. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU ideológiai, érzelmi gazdaságpolitikát folytat, ami csak kudarchoz vezethet, jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői ülése után. Szerencsére vannak észszerű, nemzeti érdekekre alapuló jó ellenpéldák, például Magyarországé, így új rekordok dőlnek például a kivitelben és az idén érkező beruházásoknál, utóbbinál duplázzák az eddigi legsikeresebb évet, közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Jön a 12. szankciócsomag

Szijjártó Péter szerint az ülésen szó volt a szankciók kikerüléséről, ami a miniszter értékelésében újabb bizonyíték, hogy a büntetőintézkedések kudarcot vallottak. Ezt a témát az ülésről szóló aloldal és közlemény nem említi külön. Utóbbi alapján főleg az EU szabadkereskedelmi egyezményeiről tárgyaltak, amit Szijjártó Péter meg sem említett – Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök az ülés világosan kiemelt fő témájának nevezte az Új-Zélanddal kötött egyezséget –, de egyéb ügyekkel is foglalkoztak, vélhetően itt volt szó a szankciókról. A büntetőintézkedések végrehajtásáról Valdis Dombrovskis szerint is egyeztetettek, ő úgy fogalmazott, hogy Oroszország és Belarusz megérezték az agressziójuk következményeit.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte: vannak, akik a szankciókerülést szigorítással kezelnék, de ezt ne csináljuk tovább, ne újabb csomagról tárgyaljunk, hanem a hatások enyhítéséről, az európaiak sokkal rosszabbul jártak, mint az oroszok. Ha tizenegyszer kárt okozott, tizenkettedik alkalommal ne vágjanak bele. (A szankciókról a külügyminiszterek, köztük Szijjártó Péter döntenek egyhangúlag, ahogy az eddigiekről is.) „Néhányan” felvetették, hogy az atomenergiát szankcionálják, egy tagállam pedig az orosz olajra adott kivételeket is felszámolná, de a magyar kormány továbbra sem egyezik bele egyik lépésbe sem.

Szijjártó Péter szerint

az Európai Bizottság ma vagy holnap beterjeszti a javaslatát az új szankciókra a tagállamoknak,

amit szerdán véleményeztetnének az uniós nagykövetekkel, de a kormány nem hajlandó időnyomás alatt dolgozni.

A miniszterek a Világgazdasági Szervezet következő üléséről is tárgyaltak. Szijjártó Péter erről is megjegyezte, hogy többen megszüntetnék a keleti-nyugati együttműködést, de ezzel a magyar kormány nem ért egyet. Minden vállalati szakember természetesnek tartja a kooperációt, enélkül kivégzik az európai gazdaságot, munkahelyek százezrei kerülnének veszélybe, ezért arra kérik a „brüsszelieket” és a tagállamokat, hogy ebbe ne avatkozzanak be.

Szijjártó is csalódott, amiért marad a Trump által bevezetett acélvám

Az Európai Bizottság beszámolt róla, hogy az Egyesült Államok nem törli el az acélkereskedelemre kivetett vámokat, amelyeket egyöntetű csalódottsággal fogadtak. (Ahogy arról korábban írtunk, az Egyesült Államok Donald Trump alatt vezette be az intézkedést többek között az uniós termékekre, amire az EU ellenszankciókkal reagált. A védővámokat Joe Biden megválasztása után jelentősen enyhítették, de a vita máig nem jutott nyugvópontra.) Szijjártó Péter szerint attól még, hogy jövőre választás lesz az USA-ban, elérhetnének könnyítéseket, és az Európai Bizottságot kérte, hogy lépjen fel erélyesebben.

Rendszeresen kap elismeréseket a sportcipőire

„Van olyan kolléga, aki követi a közösségi médiában történő megjelenésemet, és rendszeresen szokták elismeréssel méltatni a sportcipőimet”, „szoktam bezsebelni dicséreteket”, de sajnos nem élőben, mert nem merne azokban menni az ülésekre, árulta el egy kérdésre a miniszter.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!