Bécsben nem épülhet új társasház napelemek nélkül

2023. november 27. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz – írta a város külképviseleti irodája.

Azt is tudatták, hogy a jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart, ezzel együtt egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is. A tervek a kihirdetés után életbe is lépnek.

A módosítás nemcsak a zöld területek nagyságát írja elő új építésű épületeknél, de a telepítendő fák számát is. A lebetonozott területek nagyságának csökkenését várják attól, hogy egyharmaddal csökkentették az új építésű épületekben a kötelezően létesítendő parkolóhelyek számát, ha e-töltőállomás vagy carsharing-állomás van a közelben.

A módosítás jobban védi az 1945 előtt épült épületeket, és szigorítja a rövid távú lakáskiadást is. Már lakóövezeten kívül eső lakásoknál is évente összesen maximum 90 napra lehet kiadni egy lakást az olyan internetes szálláskereső platformokon, mint például az Airbnb.

Az Economist idei felmérése szerint Bécs a világ legélhetőbb városa – a 100 pontos index alapján mérő kutatás szerint az osztrák főváros 99,1 pontot ért el.

A rangsor élén főleg európai, észak-amerikai, ausztrál és japán nagyvárosok állnak: Bécs után Koppenhága, Zürich, Calgary és Vancouver áll az első öt helyen. Több mint 30 szempontot vettek a 172 várost felmérő rangsor összeállításánál figyelembe, Bécs pedig kiemelkedett a kulturális és szórakozási lehetőségeivel, ahogyan a jól kialakított infrastruktúrájával és a városra jellemző általános stabilitással is. A kelet-európai városok közül Budapest az első, Prága és Varsó előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!