Nincsen tökéletesen élhető város a világon, de Bécs átkozottul közel áll hozzá

2023. június 22. – 13:28

Nincsen tökéletesen élhető város a világon, de Bécs átkozottul közel áll hozzá
A bécsi Mariahilfer Straße 2020 decemberében – Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Economist felmérése szerint Bécs a világ legélhetőbb városa – a 100 pontos index alapján mérő kutatás szerint az osztrák főváros 99,1 pontot ért el.

A rangsor élén főleg európai, észak-amerikai, ausztrál és japán nagyvárosok állnak: Bécs után Koppenhága, Zürich, Calgary és Vancouver áll az első öt helyen. Több mint 30 szempontot vettek a 172 várost felmérő rangsor összeállításánál figyelembe, Bécs pedig kiemelkedett a kulturális és szórakozási lehetőségeivel, ahogyan a jól kialakított infrastruktúrájával és a városra jellemző általános stabilitással is.

Külön kiemelt szempont volt az egyes városok állapota a koronavírus-járvány szempontjából – emiatt csúszott vissza több kínai és új-zélandi város is a rangsorban. De az ukrajnai háború is befolyásolta a mérést: az előző évekhez képest most érthető okokból Kijev nem szerepelt a felmérésben, Oroszország városai pedig szintén visszaestek az orosz közállapotok miatt.

A kelet-európai városok közül Budapest végzett az élen, megelőzve Prágát és Varsót is. A felmérés alapján a főváros egy szinten mozog élhetőség szempontjából Londonnal, Madriddal, Chicagóval és San Franciscóval – és olyan világvárosok előtt áll, mint New York, Hong Kong, Isztambul, Abu Dhabi vagy Buenos Aires.

Azonban az előző évekhez képest látható, hogy Budapest is visszacsúszott a rangsorban. Ez az Economist szerint elsősorban a háború miatt kialakult geopolitikai bizonytalansággal függ össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!