A Tesla beperli a svéd államot

2023. november 27. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

Beperli a Tesla a svéd közlekedési hivatalt, miután annak dolgozói nem szállítják le az elektromos autókat gyártó cég rendszámtábláit – írta meg az Associated Press. A postai dolgozók azért álltak le a rendszámtáblák leszállításával, hogy így támogassák a sztrájkoló svéd Tesla-dolgozókat.

A munkabeszüntetések akkor kezdődtek Elon Musk cégénél, amikor a Tesla elutasította a kollektív bérmegállapodást az IF Metall svéd fémipari szakszervezettel. Svédországban a munkaerőpiac alapját az ágazati kollektív szerződések képezik, és a munkavállalók közel kilencven százalékára érvényesek. Azért kötnek a szakszervezetek ilyen szerződéseket, hogy egyenlő feltételeket biztosíthassanak a dolgozóknak az ágazaton belül. A Teslának Svédországban nincs gyártóüzeme, csak szervizközpontjai vannak, így a sztrájk első körben csak 130 dolgozót érintett, amelyhez aztán külsős vállalatok is csatlakoztak.

A Tesla elmondta, hogy a Svéd Távközlési Hivatalon keresztül a svéd államot szeretné beperelni, mivel a rendszámtáblákhoz való hozzáférés megtagadása szerintük egy jogellenes, diszkriminatív támadás a cég ellen.

A posta egyik szóvivője elmondta, hogy „nem osztják a nézetet”, amely szerint a svéd posta akadályozta volna a rendszámtáblák leszállítását, de hozzátette, az autógyártónak jogában áll a kérdést a bíróságon megvizsgálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!