Szobrot állítottak az oroszok által kamera előtt kivégzett ukrán mesterlövésznek

2023. november 26. – 08:38

Szobrot állítottak az oroszok által kamera előtt kivégzett ukrán mesterlövésznek
Az oroszok által kivégzett Olekszandr Macijevszkij ukrán mesterlövész szobra szülővárosában, az észak-ukrajnai Nyizsinben – Fotó: Thomas Peter / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szülővárosában, az észak-ukrajnai Nyizsinben avatták fel szombaton annak a tavaly kivégzett ukrán hadifogolynak a szobrát, akinek haláláról márciusban rövid videó terjedt a közösségi médiában, egyebek mellett az X (korábban Twitter) platformon. Később olyan hírek érkeztek, amelyek szerint tavaly december 30-án halhatott meg.

A 12 másodperces felvételen a 42 éves Olekszandr Macijevszkij, a csernyihivi terület 119. önálló páncélosdandár 163. zászlóaljának mesterlövésze látható, akit előzőleg fogtak el az oroszok. Az erdős területen cigarettázó férfi a videón azt mondta, hogy „Szlava Ukrajinyi” (Dicsőség Ukrajnának), majd több gépfegyverrel golyózáport zúdítottak rá fogvatartói, és megölték.

A Reuters a szoboravatáson beszélt Macijevszkij anyjával, aki felidézte, hogy fia mindig azt mondta neki, nem engedi, hogy elfogják az oroszok, ami egyúttal erős belső elhatározása is volt. Paraszka Demcsuk szerint fia az összes körülötte álló oroszt magával vitte volna a halálba, ha lett volna nála kézigránát, miközben a riporternek megmutatta az Ukrajna Hőse kitüntetést, amelyet Volodimir Zelenszkij posztumusz adományozott Olekszandr Macijevszkijnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!