Biden: Ez csak a kezdet, de jól halad

2023. november 24. – 20:30

Másolás

Vágólapra másolva

Üdvözölte a 13 izraeli és 11 külföldi túsz kiszabadítását az Egyesült Államok elnöke. „Ez csak a kezdet, de jól halad” – mondta Joe Biden pénteki sajtótákékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy gyerekek, édesanyák és nagymamák is kiszabadultak a Hamász 49 napos fogságából.

Továbbra is van amerikai fogoly a palesztin fegyvereseknél, bár két amerikai nőt október végén már elengedett a Hamász.

Biden bizonyos abban, hogy a következő napokban a megállapodásban újabb és újabb foglyok szabadulnak ki, ám azzal, hogy ötven túszt elenged a Hamász a következő négy napban, azzal a feladat nem zárult le, hiszen összesen csaknem 240 embert rabolt el a Hamász október 7-én, a véres támadás napján, amelynek során 1100 civilt és 300 izraeli katonát ölt meg. Arról, mi történt a támadás napján, itt olvashat bővebben.

De az elnök távolabbra is tekintett beszédében: arról beszélt, hogy békét kell teremteni a régióban, hogy a térség minden gyereke, zsidó, keresztény, muszlim is békében élhessen.

A békéhez a Hamászra is nyomást kell gyakorolni, az arab orzságokon kereszük is. „Nem bízom abban, hogy a Hamász magától bármi helyeset tenne. Csak abban, hogy a Hamász reagál a rá nehezedő nyomásra” – mondta Biden.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!