Bezuhant Netanjahu kormányának támogatottsága

2023. november 24. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Látványosan bezuhant a Benjamin Netanjahu vezette kormánykoalíció támogatottsága Izraelben – írta egy csütörtöki felmérés alapján a Times of Israel. A hatodik kormányát összehozó Netanjahu mögött álló hárompárti koalíciónak 64 mandátuma van, egy most vasárnapi választáson viszont már csak 41-et szerezne.

Ebben nemcsak a nyári és kora őszi tüntetések játszanak szerepet – amelyek az ellenzék által a jogállam leépítésének tekintett bírósági reform miatt indultak el –, de a Hamász október 7-i támadása is. A véres akció ugyanis a kormányfő felelősségét is felveti, mivel nem tulajdonított kellő súlyt a hírszerzés és a hadsereg jelzéseinek az esetleges terrorista támadásra vonatkozóan.

A radikális jobboldali, a ciszjordániai telepesmozgalmat támogató Zsidó Erő nem érné el a bejutáshoz szükséges 3,25 százalékos küszöböt. A párt vezetője – maga is ciszjordániában élő telepes – Bezalel Szmotrics jelenleg pénzügyminisztere Netnjahu kormányának.

Netanjahu pártja, a Likud most összesen csupán 18 mandátumot szerezne, míg Beni Ganc, a Nemzeti Egységpárt élén 41 mandátumot kapna, potenciális szövetségeseivel együtt pedig 79 fős, csaknem kétharmados többséget szerezne.

A felmérések kitérnek arra is, kit látnának szívesen a kormányfői poszton Izraelben: Ganc mellett áll a válaszadók 57 százaléka, Netanjahut csak 27 százalék támogatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!