Ukrajna nem kivételez a magyar kisebbséggel, hogy megnyíljon az út az EU felé

2023. november 23. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna egyenként tárgyal azokkal az országokkal, amelyeknek határon túli tagjai élnek a megtámadott ország területén, hogy teljesítse az Európai Bizottság kritériumait az EU-val való csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, de nem fog „különleges kivételeket” tenni egyetlen kisebbség számára sem – mondta Olha Sztefaniszjna európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjúban.

Sztefaniszjna szerint az, hogy Budapest „ csapja a legnagyobb zajt” az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatban, „nem jelenti azt, hogy az ukrajnai magyar kisebbségnek bármilyen különleges problémája lenne”. Mint mondta, „ugyanazt a párbeszédet folytatjuk például a román féllel. A román kisebbség az egyik legnagyobb kisebbség Ukrajnában. (…) De párbeszédben vagyunk, és nincs ilyen zaj.”

Ugyanakkor hozzátette: Ukrajna elsősorban az oktatási ügyekkel kapcsolatos problémák miatt meg fogja változtatni a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályokat. Szerinte a változtatással például a kárpátaljai pedagógusoknak világosabb lesz, „hogyan szervezzék meg az oktatási folyamatot”.

November 8-án az Európai Bizottság azt javasolta az Európai Tanácsnak, hogy kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával és Ukrajnával. A tárgyalások megkezdéséről szóló végleges döntést a tagállamok vezetői a december 14–15-i ülésükön hozzák meg. A magyar kormány már jelezte: megakadályozza a folyamatot a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak korlátozása miatt.

Nemzetközi szervezetek szerint az évekkel ezelőtt, elsősorban az orosz befolyás ellen elfogadott ukrán oktatási törvény és nyelvtörvény súlyosan sérti a kárpátaljai magyar kisebbség jogait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!