Több ezer ember halálából profitál III. Károly király

2023. november 23. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

III. Károly brit király titokban több ezer angol ember halálából profitált egy régi jognak köszönhetően. A Guardian nyomozása szerint a brit királyi család az így szerzett vagyon jelentős részét az ingatlanbirodalmuk felvirágoztatására használta fel.

Az Anglia északnyugati részén fekvő Lancaster Hercegség egyike a két királyi hercegségnek (a másik a Cornwall Hercegség), és a brit uralkodó profittermelő magánbirtoka. Területe a mai Lancashire megyét, valamint Merseyside, Greater Manchester, Cheshire és Cumbria megyék egyes részeit foglalja magába. A hercegségnek jogában áll beszedni a végrendelet és törvényes örökös híján senki által nem örökölt javakat, ezt latinul bona vacantiának nevezik. A Guardian szerint a brit uralkodó az elmúlt tíz év során több mint 60 millió fontot gyűjtött be ezen a jogcímen a hercegség területén élt emberektől.

A brit királyi család régóta azt állítja, hogy a költségek levonása után a bona vacantia bevételeit jótékonysági célokra ajánlják fel. Azonban a Guardian által látott belső hercegi dokumentumokból az derült ki, hogy a pénzeket titokban olyan ingatlanok felújításának finanszírozására fordították, amelyek a király tulajdonában vannak, és amelyeket haszonszerzés céljából adnak bérbe.

Egy 2020-ban kiszivárgott belső hercegi szabályzat engedélyt adott a királyi birtok tisztviselőinek arra, hogy a bona vacantiából származó pénzeket „a profittermelő portfólió széles skáláján használják fel”. Az „SA9” kódnevű szabályzat elismeri, hogy a pénz ilyen módon történő elköltése „járulékos” hasznot hozhat a király személyes jövedelmének.

III. Károly brit uralkodó a nairobi Eastlands könyvtárban tett látogatása során 2023. október 31-én – Fotó: Ben Stansall / Reuters
III. Károly brit uralkodó a nairobi Eastlands könyvtárban tett látogatása során 2023. október 31-én – Fotó: Ben Stansall / Reuters

A pénzeszközök felhasználására alkalmas ingatlanok között szerepelnek városi házak, üdülőházak, vidéki nyaralók, mezőgazdasági épületek, egy volt benzinkút és pajták, köztük egy olyan, amelyet fácán- és fogolylövészetre használtak Yorkshire-ben. Az egyik dokumentum egy régi yorkshire-i parasztház felújítását említi, amiből egy magas színvonalú lakóház lett. Egy másik felújítás során egy gazdasági épületből kereskedelmi irodát alakítottak ki.

Ezek a beruházások közvetve a király javát szolgálják, aki évente több tízmilliós haszonhoz jut a hercegségből, olyan bevételhez, amely a Buckingham-palota szerint magánjövedelem. Az év elején, az első éves kifizetésében, amióta édesanyjától, II. Erzsébettől megörökölte a birtokot, Károly 26 millió fontot kapott a Lancaster hercegségtől.

Három, a hercegség kiadásait ismerő forrás a Guardiannek megerősítette, hogy a halott állampolgároktól beszedett bevételeket a jövedelmező ingatlanportfólió felújítására fordították, amivel jelentős megtakarításokat értek el. Egyikük szerint a hercegség bennfentesei a bona vacantiát „ingyen pénznek” tekintették.

A Guardian több tucat olyan embert azonosított, akiknek a pénze a király örökös birtokába került. Közülük többen is lepusztult ingatlanokban vagy szociális bérlakásokban éltek olyan városokban, mint Preston, Manchester, Burnley, Blackburn, Liverpool, Ulverston és Oldham. Anglia és Wales nagy részében a végrendelet nélkül elhunyt, azonosítható hozzátartozóval nem rendelkező személyek vagyona az államkincstárra száll, amelyet aztán közszolgáltatásokra költenek.

A Buckingham-palota nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban. A Lancaster Hercegség szóvivője azt közölte, hogy édesanyja halála után Károly jóváhagyta annak a politikának a folytatását, hogy a bona vacantia pénzeket „a minősített épületek helyreállítására és javítására fordítsák, hogy megvédjék és megőrizzék azokat a jövő nemzedékek számára”.

„A király ismételten megerősítette, hogy a bona vacantia bevételéből származó pénz nem a privát pénztárcát illeti meg, hanem azt elsősorban a helyi közösségek támogatására, a földek fenntarthatóságának és biológiai sokféleségének védelmére, valamint a Lancaster Hercegség birtokain található köz- és történelmi ingatlanok megőrzésére kell fordítani” – mondta a szóvivő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!