Putyin 11 hónap után először Belaruszban járt, a Kreml aggódik a jövő évi választások miatt

2023. november 23. – 12:21

Putyin 11 hónap után először Belaruszban járt, a Kreml aggódik a jövő évi választások miatt
Az elmúlt napokban megérkezett a hó Kijevbe – Fotó: Oleksandr Komenko / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűjtőcikkünk az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeiről.

  • Hónapok óta tartó feszültség után úgy tűnik, némi megbékélés van Oroszország és a Wagner-csoport között. A brit védelmi minisztérium jelentése szerint a zsoldoscsoport nyugdíjazott harcosai hivatalosan is veterán státuszt kapnak Oroszországban. „Ez az első alkalom, hogy a Wagner személyi állományát hivatalosan is veteránként ismerik el” – közölte a minisztérium. A Wagnert a közelmúltban az orosz nemzeti gárdába (Roszgvargyija) olvasztották.
  • Továbbra is heves harcok dúlnak Avgyijivka térségében. Az orosz csapatok továbbra is próbálják bekeríteni a várost. Az ukrán vezérkar szerint szerdán mintegy 30 orosz támadást vertek vissza. (Az állítás hitelességét nem lehet ellenőrizni.) Négy támadást jegyeztek fel Robotine (Zaporizzsja megye) környékén is, ahol Oroszország megpróbálja visszaszerezni az elvesztett területeket.
  • Észak-Korea segítséget kapott Oroszországtól egy felderítő műhold sikeres felbocsátásához – közölték dél-koreai politikusok. Yoo Sang Bum és Youn Kun Young, az ország parlamenti hírszerzési bizottságának tagjai szerint a kémműholdat ezen a héten lőtték fel. Az orosz műszaki segítség feltételezhetően azután történt, hogy Kim Dzsongun szeptemberben találkozott Vlagyimir Putyinnal egy orosz űrlétesítményben – ahol az orosz elnök megígérte, hogy több millió tüzérségi lövedékért cserébe segít Észak-Korának műholdakat építeni. A tüzérségi lövedékek segíthetnek Moszkvának az ukrajnai harcokban.
  • Az orosz állami média szerint Vlagyimir Putyin 11 hónap után először Belaruszba látogatott. A TASZSZ közölte, hogy az orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének ülésén vett részt a belarusz fővárosban, Minszkben. A szövetségben Oroszországon kívül öt posztszovjet állam van: Örményország, Belarusz, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.
  • Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt úgy véli, hogy Kreml aggódik a jövő márciusban rendezett orosz elnökválasztás miatt, annak ellenére, hogy Putyint széles körben támogatják. Az intézet szerint az orosz Központi Választási Bizottság elnöke, Ella Pamfilova keddi nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy már zajlanak a választás ellen munkálkodó kampányok, ami arra sarkallja az orosz vezetőséget, hogy még szigorúbb ellenőrzéseket és cenzúrát alkalmazzanak. Az ISW szerint Pamfilova nyilatkozata összecseng Putyinéval, amit november 15-én adtak ki. Akkor az orosz elnök azt mondta, a kormány elnyom minden olyan próbálkozást, ami megzavarhatja a választásokat. Az amerikai intézet felidézett egy orosz újságban megjelent jelentést is, miszerint a Kreml utasítására lefizették az ukrán fronton harcoló katonákat és családjaikat, hogy ne tiltakozzanak a Putyin-rezsim ellen.

Forrás: Sky News

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!