„Menjetek, én nem jutok ki innen” – videón mutatta be a front kegyetlenségét egy ukrán filmrendező

2023. november 23. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború mindennapi valóságát bemutató filmet készített az Avgyijivka melletti frontról Oleh Szencov ukrán filmrendező, aki önkéntesként csatlakozott az ukrán hadsereghez. A megrázó, sokszor véres jeleneteket az ukrán katonák sisakkamerái rögzítették, így teljes valójában látszik, milyen az, amikor az ember egy lövészárokban kúszva próbálja túlélni az orosz támadásokat, miközben menekíti a sebesült társait.

A filmről Jurij Butusov újságíró azt mondta az Ukrajinszka Pravdának, hogy a felvételen látható esemény egy őszi nap hajnalán történt a Donyeck megyei Avgyijivka közelében. A videóban a katonák arról beszéltek, hogy az oroszok minden oldalról nyomulnak, és már nagyon közel vannak. Az egyik irányból mindössze 15 méterre voltak az orosz katonák, akik gránátokat dobáltak és tankokból tüzeltek az ukránokra.

„Van itt egy sebesült. Szükségem van egy helyre, ahol megvizsgálhatom. A lába véres. Le a földre! Le a földre! Körül vagyunk véve, jönnek a tankok felénk”

– kiabálja egy katonanő, aki segíteni próbál az egyik sebesültnek. A területet védő 13 ukrán katona közül hárman megsebesültek, köztük a katonaként szolgálatot teljesítő rendező, Szencov is. A lövészárokban folytatott beszélgetések háttérében és az adóvevőkön is megállás nélkül lövések hangja hallható.

Az is hallatszik, ahogy Szencov az adóvevőjén keresztül szól a társainak, hogy négy tank elhajtott mellettük, tüzet nyitottak, de továbbhajtottak a vasútállomás felé. A csoport végül úgy dönt, hogy elhagyják az erdősávot, amit eddig védtek. A videón a katonák elmondják, hogy oda kell visszamenniük, ahonnan kivonultak a helyszínre. Ez mindössze 50 méterre van, azonban figyelmeztetik a társaikat, hogy az oroszok minden oldalról lőni fognak.

„Nem, fiúk, ti nélkülem mentek el, én maradok. Nem fogok kijutni innen”

– mondja az egyik sebesült katona, aki alig tud lábra állni. A katona azt a választ kapja, hogy őt is elviszik, mindenkit magukkal visznek. Megbeszélik, hogy mit hagynak ott, és mit visznek el, illetve hogyan juttatják ki a sebesült társukat. „Tartsd bárhogy. A karjánál fogva húzd, ne engedd el!” A közel félórás videó azzal ér véget, hogy a katonák a súlyos sebesültekkel együtt a páncélozott járművekhez vonulnak, és átadják őket a mentősöknek.

A film rendezője, Oleh Szencov jelenleg az ukrán hadsereg katonájaként harcol. Szencov 1976-ban született a Krímben. A békeidőkben íróként, rendezőként dolgozó Szencov sokszor aktivistaként is tevékenykedik. A Krím orosz annektálását követően letartóztatták, majd 2015 augusztusában egy orosz bíróság terrorista szervezkedés vádjával 20 év börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet az Amnesty International és más jogvédő szervezetek is koholtnak minősítették. Szencovot 2019 szeptemberében az Oroszország és Ukrajna közötti fogolycsere keretében szabadon engedték. A 2022-es orosz inváziót követően csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, 2023 júliusától részt vesz az ukrán ellentámadásban.

Avgyijivka térségében továbbra is heves harcok dúlnak. Az orosz csapatok továbbra is próbálják bekeríteni a várost. Az ukrán vezérkar szerint szerdán mintegy 30 orosz támadást vertek vissza. A Sky News néhány napja arról írt, hogy vannak olyan napok, amikor ezer orosz katona esik el az Avgyijivkáért vívott brutális csatában. Négy támadást jegyeztek fel a Zaporizzsaj megyei Robotine környékén is, ahol Oroszország megpróbálja visszaszerezni az elvesztett területeket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!