Méreggel akart terrortámadást elkövetni egy iráni férfi Németországban 2022 szilveszterén

2023. november 23. – 22:41

Másolás

Vágólapra másolva

Terrorizmus vádjával négy év börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Németországban egy 26 éves iráni férfit, aki méreggel akart merényletet elkövetni 2022 szilveszterén. Az ítélet még nem jogerős, a vádlottnak lehetősége van fellebbezést benyújtani. – írta a Süddeutsche Zeitung.

Az MTI beszámolója szerint az illetékes dortmundi bíróság az ítélet kihirdetése után a férfit azonnali hatállyal letartóztatásba helyezte arra hivatkozva, hogy veszélyt jelent a társadalomra. „A férfinak eltökélt szándéka volt, hogy mérgezőanyagokkal terrorcselekményt hajt végre” – mondta Dirk Kienitz, a tárgyalást vezető bíró.

A terrorizmussal vádolt iráni férfi a dortumundi kerületi bíróságon 2023. november 23-án – Fotó: Bernd Thissen / dpa Picture-Alliance via AFP
A terrorizmussal vádolt iráni férfi a dortumundi kerületi bíróságon 2023. november 23-án – Fotó: Bernd Thissen / dpa Picture-Alliance via AFP

A vádlottat – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – testvérével együtt januárban vették őrizetbe egy titkosszolgálati információ alapján. Azért került a hatóságok látókörébe, mert az interneten több olyan emberrel csetelt, aki a rendvédelmi szervek gyanúja szerint közel állnak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez. A tárgyalás során kiderült, hogy utasításokat kapott arra, miként állíthat elő ricin és cianid mérgeket, és már hozzá is látott a szükséges alapanyagok beszerzéséhez. A támadást 2022 szilveszterére tervezte, de nem tudta addigra az összes összetevőt beszerezni.

Az ítélet szerint a férfi nem jelentett valódi veszélyt, ugyanis több szakértő alátámasztotta, hogy a mérgek elkészítéséhez kapott instrukciók használhatatlanok voltak. A bíróság álláspontja szerint viszont mivel a férfi elhitte, hogy képes mérgeket készíteni, mégis veszélyt jelent a társadalomra. A testvére elleni vizsgálatot megszüntették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!