Tíz napja tartanak blokád alatt határátkelőket a lengyel kamionosok, segélyszállítmányok sem jutnak át Ukrajnába

2023. november 20. – 11:06

Tíz napja tartanak blokád alatt határátkelőket a lengyel kamionosok, segélyszállítmányok sem jutnak át Ukrajnába
Egy német Bergepanzer 2 típusú páncélozott járművet szerel a 4. harckocsi dandár egyik javítóegységének szerelője egy meg nem nevezett helyen, Harkiv régióban 2023. november 18-án – Fotó: Alina Smutko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Kijevbe látogatott az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin. Austin az X-en azt írta: „Azért vagyok ma itt, hogy egy fontos üzenetet közvetítsek – az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna mellett áll a szabadságért folytatott harcban Oroszország agressziójával szemben, most és a jövőben is”. A látogatásra az amerikai törvényhozásban az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatos növekvő megosztottság közepette kerül sor. (Reuters)
  • Körülbelül 3000 – többségében ukrán – teherautó vesztegel a lengyel-ukrán határ lengyelországi oldalán a lengyel kamionosok több mint 10 napos blokádja miatt. A lengyel kamionosok a hónap elején három ukrán határátkelőhelyet is lezártak, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy az ukrajnai háború miatt rengeteg bevételtől estek el a külföldi versenytársakkal szemben, ami ellen a lengyel kormány szerintük nem tesz semmit. A teherautók közül több üzemanyagot és humanitárius segélyt szállítana Ukrajnába. „Emberek ezrei kénytelenek nehéz körülmények között, korlátozott élelemmel, vízzel és üzemanyaggal élni” – írta Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes az X-en. Elmondása szerint a Yahodyn átkelőnél 30 km-es, a a Rava-Ruska átkelőnél 10 km-es, a Krakivets átkelőnél pedig 16 km-es torlódás alakult ki. (Reuters)
  • Két ember meghalt hétfőn kora reggel a dél-ukrajnai Herszon városában egy parkolót ért orosz tüzérségi csapásban. A helyi hatóságok szerint a két áldozat egy magánfuvarozó cég sofőrje volt. A várost vasárnap is érte tüzérségi támadás, akkor öt ember megsérült, köztük egy hároméves kislány. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!