Kreml-szóvivő: Fennállt az orosz gazdaság összeomlásának veszélye

2023. november 19. – 18:10

Kreml-szóvivő: Fennállt az orosz gazdaság összeomlásának veszélye

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnapi összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Dmitrij Peszkov volt a vendég a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában, ahol a Kreml szóvivője úgy fogalmazott: „Az összeomlás veszélye fenyegetett, valóban minden erőforrást, belső erőt mozgósítanunk kellett, hogy megakadályozzuk ezt az összeomlást”, és példátlannak nevezte az orosz gazdaságra zúdított szankciók mennyiségét. Mint mondta, a világon egyetlen ország sem szembesült még ekkora csapással, és elméletileg egyetlen ország sem képes ilyet elviselni. Az elnöki szóvivő emellett méltatta az ország vezetésének bölcs döntéseit, és a kormány „titáni munkáját”, aminek köszönhetően az orosz gazdaságnak sikerült stabilizálódnia, majd „teljesen váratlanul növekedési pályára állnia”. Peszkov szerint aligha feltételezhette bárki, hogy az orosz gazdaság növekedése idén nem is 2 százalékos lesz, ahogyan azt az Európai Bizottság jósolta, hanem majdnem 3 százalékos. (MTI)
  • Vasárnap hajnalban újabb orosz dróntámadás érte Kijevet, immár egymást követő két éjszaka. Az oroszok több hét szünet fokozták az ukrán főváros elleni támadásokat. A kijevi katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko a Telegramon azt írta: a drónok több csoportban indultak, és hullámokban, különböző irányokból támadták Kijevet, ugyanakkor folyamatosan változtatták a mozgásuk irányát. Emiatt a fővárosban többször is elrendeltek légiriadót. Az ukrán légvédelmi rendszerek 10 drónt semmisítettek meg. Jelentős károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés – mondta Popko. (MTI, BBC)
  • Oroszország szerint Ukrajna drónnal próbált támadást intézni a Moszkva melletti Bogorodszkij ellen, a moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin a Telegramon azt mondta, hogy a meghiúsított támadás „nem okozott károkat vagy áldozatokat”. (Guardian)
  • Az orosz erők vasárnap újabb tüzérségi támadást intéztek Herszon városa ellen. A lövöldözésben öt ember megsérült, köztük egy hároméves kislány. Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság szóvivője szerint az ukrán erők Herszon megyében a Dnyeper folyó bal partján 3-8 kilométer távolságra kényszerítették visszavonulásra az orosz csapatokat, de heves tüzérségi támadások zajlanak a folyó ukrán ellenőrzés alatti jobb partja ellen is. (MTI)
  • Az ukrán légierő arról számolt be a Telegramon, hogy az éjjel az ország területét támadó húsz orosz Sahid típusú drónból 15-öt semmisítettek meg. Az Oroszországgal határos északkeleti Szumi megyében az orosz erők a régió határmenti része ellen egy nap alatt 25 tüzérségi támadást hajtottak végre, a Donyeck megyei Avgyijivkánál pedig az elmúlt 24 órában 71 összecsapásra került sor. (MTI)
  • Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 1190-nel 318 570-re nőt. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek többek közt 13 orosz harckocsit, 18 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 29 drónt.
  • Több mint hatszáz ukrán elesett vagy megsebesült katonáról adott hadijelentést vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Mint írták, az orosz hadsereg három frontszakaszon nyolc rohamot vert vissza. A tárca szerint a legtöbb támadást a Donyeck környékén vívott harcokban hiúsítottak meg, ahol az ukrán emberveszteség meghaladta a 240 főt. Herszon megyében az orosz haderő három partraszálló hajót semmisített meg a legénységével együtt, a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kettőt Bolsoj Potyomkin-sziget közelében, egyet a Dnyeperen való átkelés közben. (MTI)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!