Azzal vádolnak egy francia szenátort, hogy bekábítószerezett egy képviselőnőt, akit szexuálisan is bántalmazni akart

2023. november 18. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozás folyik Joël Guerriau francia szenátor ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy bekábítószerezett egy képviselőnőt, akit ezután állítólag szexuálisan akart bántalmazni – írta a France24.

A nyugat-franciaországi Loire-Atlantique megyét képviselő 66 éves konzervatív szenátort csütörtökön tartóztatták le párizsi otthonában. Pénteken már vádat is emeltek ellene, és bírósági felügyelet alá helyezték. A vád szerint Guerriau november 14-én, kedden kábítószert kevert az egyik alsóházi képviselőnő, a 48 éves Sandrine Josso italába, miután meghívta őt a házába.

Az ügyészek szerint Guerriau és a centrista, liberális Demokratikus Mozgalomban politizáló Josso régóta ismerte egymást, de nem álltak szoros kapcsolatban. Josso a nyomozóknak azt mondta, hogy rosszul érezte magát, miután kedd este a szenátor párizsi lakásában italozott. A BFMTV francia televízió szerint, amely a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozott, a képviselőnő azt mondta a rendőröknek, hogy eredetileg egy étteremben akartak találkozni, de Guerriau azt javasolta, hogy inkább az otthonában vacsorázzanak.

Josso ügyvédje, Julia Minkowski az AFP-nek azt mondta, hogy ügyfele egy pohár pezsgő elfogyasztása után rosszul érezte magát, és látta, hogy a szenátor egy kis műanyag zacskót vett elő a konyhai fiókjából, amiben valamilyen fehér anyag volt. „Josso ekkor jött rá, hogy megpróbálják őt elkábítani” – tette hozzá az ügyvéd, aki szerint a védence ekkor sokkos állapotban volt. „Hatalmas fizikai és szellemi erőket kellett bevetnie ahhoz, hogy legyőzze a rémületét, és az utolsó pillanatban kiszabaduljon ebből a csapdából” – mondta. Jossót kórházba szállították vizsgálatokra, amelyek kimutatták, hogy ecstasy van a szervezetében. A képviselőnő ezután panaszt tett Guerriau ellen.

Joël Guerriau francia szenátor 2020. február 13-án – Fotó: Télé Liban / AFP
Joël Guerriau francia szenátor 2020. február 13-án – Fotó: Télé Liban / AFP
Sandrine Josso, a Demokratikus Mozgalom párt frakciójának képviselője 2022. június 29-én – Fotó: Alain Jocard / AFP
Sandrine Josso, a Demokratikus Mozgalom párt frakciójának képviselője 2022. június 29-én – Fotó: Alain Jocard / AFP

Guerriau ügyvédje, Rémi-Pierre Drai elmondta, hogy a szenátort kábítószer birtoklásával is megvádolták, mivel a nyomozók ecstasyt találtak az irodájában. Az ügyvéd tagadta, hogy védence szándékosan bántalmazta volna a képviselőnőt, és azt állította, hogy „kezelési hiba” okozta a rosszullétet. A szenátor „harcolni fog annak bizonyításáért, hogy soha nem állt szándékában olyan anyagot beadni kollégájának és régi barátjának, amivel ártani akart neki” – mondta Drai a sajtónak adott nyilatkozatában. Szerinte védence „nem ragadozó”, és „becsületes, tisztelt és tiszteletreméltó ember”, aki helyre fogja állítani saját és családja becsületét.

Guerriau jobbközép pártja, a Horizontok, amely Emmanuel Macron elnök pártjával, a Reneszánsszal szövetséges, szombaton közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a szenátort, és fegyelmi eljárást kezdeményeztek vele szemben, amely akár végleges kizárásához is vezethet. „A vádak, ha bebizonyosodnak, szörnyűek” – mondta pénteken a France Inter rádiónak Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter, a Horizont tagja, hozzátéve, hogy Guerriau „nyilvánvalóan nem maradhat tovább a pártban, ha bármilyen kétség merül fel”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!