Tartósnak tűnő ukrán sikerek a Dnyipro folyó keleti partján

2023. november 17. – 22:49

Másolás

Vágólapra másolva

Sikereket ért el az ukrán hadsereg az ország délkeleti régiójában található Dnyipro folyó keleti partján, ahol három különálló egység kapcsolódott össze, és épített ki harcálláspontokat, erősítette meg az ukrán tengerészgyalogság a közösségi médiában kiadott közleményében. A jelentés azután érkezett, hogy a hét elején Ukrajna és Oroszország is bejelentette, hogy az ukrán csapatok átkeltek a folyón, írja a Guardian.

A műveletekről szóló beszámolókban kiemelik, hogy taktikai sikernek kettős jelentősége van. Egyrészt az orosz csapatok visszaszorítása a folyóparttól némi lélegzetvételhez juttatja a környékbeli településeket, köztük Herszon városát, amelyeket az elmúlt hónapokban folyamatosan tüzérségi támadások érték az oroszok által megszállva tartott területek irányából.

Másrészt, mint arról Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója egy interjúban beszélt, a Dnyipro folyó eddig oroszok által birtokolt keleti partjának átvételével kapcsolatos további cél, hogy Ukrajna könnyebben célba tudja venni az orosz katonai és logisztikai infrastruktúrát a 2014-ben megszállt Krím-félszigeten.

Hozzátette, minél közelebb érnek az ukrán csapatok a Krímhez, annál több eszközt tudnak bevetni, így nemcsak rakétákat, hanem drónokat és tüzérséget is. A sikerekről szóló beszámolókat némiképp árnyalja, hogy Ivan Stupak kijevi katonai elemező szerint Oroszország bármit bevet, hogy kiszorítsa az ukrán katonai egységeket a térségből, és szerinte az ukrán hatóságok korábban azért hallgattak az eredményekről, mert a helyzet továbbra is bizonytalan.

Áram- és gázkimaradások Ukrajna-szerte

Pénteken több tízezren maradtak áram- és gázszolgáltatás nélkül az infrastruktúrát ért orosz támadások miatt Ukrajnában. A Sky News ukrán állami forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a már a tavaly telén is jellemző célzott támadások miatt 28 ezer áramfogyasztót kapcsoltak le a hálózatról Herszonban, Donyeck régióban 122 település maradt áram nélkül, Harkivban pedig több mint 17 ezer háztartásban borult sötétbe, és közülük csak kevesebb mint ezer fogyasztó számára tudták visszaállítani a szolgáltatást.

A finn kormány 100 millió eurónyi értékű új katonai segélycsomagot jelentett be pénteken Ukrajna számára. Ez lesz az északi ország huszadik ilyen juttatása a háború tavaly február végi kezdete óta, és a támogatások összege ezzel eléri a 1,5 milliárd eurót. Eközben a holland kormány bejelentette, hogy töretlenül támogatja az ukrán védekezést, és 2024-ben mintegy 2 milliárd euró értékben nyújtanak majd katonai eszközöket, az ország védelmi minisztere, Kajsa Ollongren szerint.

Oroszország külföldi ügynöknek minősítette a Moscow Timest

A The Moscow Times című orosz és angol nyelven megjelenő lap, valamint a civil társadalom több képviselőjének neveivel bővült az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynököket összesítő listája, írja az MTI. A tárca azzal vádolta meg az újságot, hogy pontatlan információkat közölt az állami hatóságok döntéseiről és politikájáról, illetve negatív képet festett az orosz hatóságokról. A Moscow Times munkatársainak többsége Oroszország Ukrajna ellen megindított háborújának kezdetekor elhagyta az országot.

A külföldi ügynöknek bélyegzett szervezetek szigorú adminisztratív kényszerintézkedésekkel kénytelenek szembenézni. Egyebek mellett minden publikációjukban, így a közösségi portálokon is kötelesek feltüntetni a külföldi ügynök minősítést. Pénteken egy színésznő, egy aktivista és két újságíró is felkerült az orosz belügyminisztérium listájára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!