Menesztették a bolgár belügyminiszter-helyettest a bolgár–magyar meccs előtti zavargások miatt

2023. november 17. – 18:23

frissítve

Menesztették a bolgár belügyminiszter-helyettest a bolgár–magyar meccs előtti zavargások miatt
Utcai zavargások zajlottak Szófiában, a csütörtöki bolgár-magyar válogatott futballmérkőzés előtt, alatt és után – Fotó: Dimitar Kyosemarliev / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Menesztették a bolgár belügyminiszter helyettest, Sztojan Temelakievet, miután harminc rendőr és körülbelül ugyanennyi szurkoló megsérült a csütörtöki bolgár–magyar labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező előtti és alatti utcai összecsapásokban, Szófiában, írja az MTI.

A bolgár belügyi tárca helyettes vezetőjének menesztését Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök pénteken jelentette be. Denkov szerint a futball ünneplése helyett fenyegető erőszakos jelenetek voltak megfigyelhetők, és az utcai összecsapások hátterében a Bolgár Labdarúgó-szövetséggel (BFS) szembeni elégedetlenség áll.

Hozzátette, hogy a belügyminisztérium is hibákat követett el amikor egyes rendőrök ütlegelték és rugdosták az elesett embereket az utcán. A bolgár miniszterelnök kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az ország belügyminiszterének menesztését is fontolgatják az incidens miatt.

Mint arról a Telexen is olvashattak, a bolgár fővárosban akkor törtek ki összecsapások a rendőrség és a futballszurkolók közt, amikor a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének csoportkörében, a Bulgária–Magyarország-mérkőzés kezdete előtt szurkolók tiltakoztak a BFS vezetése ellen, és ragaszkodtak a lemondásához. A nézőket nem engedték be a mérkőzésre, ezért többen kövekkel és botokkal támadtak a rendőrökre, szemeteseket és autókat gyújtottak fel, valamint üzletek kirakatait törték be. A rendőrség vízágyúk és más eszközök bevetésével próbálta szétoszlatni a tömeget, 33 rendbontót pedig őrizetbe vettek.

Cikkünk korábbi verziójában, az MTI alapján tévesen azt írtuk, hogy Kalin Sztojanovot menesztették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!