David Cameron első hivatalos útja külügyminiszterként Ukrajnába vezetett

2023. november 16. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

David Cameron, az Egyesült Királyság frissen kinevezett külügyminisztere első munkalátogatását Ukrajnában tette, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a BBC.

Cameron, aki 2010 és 2016 között miniszterelnökként vezette országát arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság erkölcsileg, diplomáciailag és katonai támogatást tekintve is addig támogatja Ukrajnát, amíg az szükséges. Hozzátette: „Voltak nézeteltéréseim Boris Johnsonnal, 40 éve ismerjük egymást, de az önöknek nyújtott támogatása volt a legjobb dolog, amit ő és kormánya tett”.

Az ukrán elnök gratulált David Cameronnak kinevezéséhez, és megköszönte az ország töretlen támogatását. „Ez nagyon fontos, különösen most, amikor a világ nemcsak az ukrajnai harctéren kialakult helyzetre figyel” – mondta Zelenszkij, utalva a gázai-izraeli háborúra. Az ukrán elnök által megosztott videón az is hallható, ahogy a brit külügyminiszter azt mondja: „azt akartam, hogy ez legyen az első látogatásom”.

Az Egyesült Királyság több milliárd fontnyi katonai segélyt nyújtott Ukrajnának azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot. A haditechnikai adományok között számos Challenger 2 harckocsi és nagy hatótávolságú rakéta szerepelt, emellett több tízezer ukrán újoncot képzett ki a brit hadsereg az Egyesült Királyságban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!