Hszi Csin-ping Bidennek: Irreális, hogy a két szuperhatalom bármelyike elvárja, hogy „átalakítsa a másikat”

2023. november 15. – 23:15

Másolás

Vágólapra másolva

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek: „irreális”, hogy a két legnagyobb gazdasági és katonai szuperhatalom bármelyike elvárja, hogy „átalakítsa a másikat”, miközben mindkét ország a maga módján megpróbálja megállítani a kapcsolatukban lefelé tartó spirált.

A New York Times cikke szerint Hszi ugyanakkor azt is kijelentette: a Föld elegendően nagy Amerika és Kína számára is. A két elnök és legfőbb tanácsadóik egy év után először tárgyaltak egymással. A találkozójuk helyszíne egy San Francisco melletti település.

Biden és Hszi San Franciscóban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Biden és Hszi San Franciscóban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Kissé merev és gondosan megkoreografált nyilatkozataikban a szokásos biztosítékokat adták arról, hogy a közös munka során sok mindent elérnek, de utaltak arra is, hogy Tajvan kérdése, a Dél-kínai-tenger ügye, vagy Kína Oroszországnak nyújtott segítsége miatti konfrontáció súlyosabb konfliktusba torkollhat, ha hagyják elmérgesedni.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolat 40 éves mélyponton van, és az amerikai tisztviselők igyekeztek minimalizálni a várakozásokat azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrét kötelezettségvállalások születhetnek a vezetők találkozójából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!